• O pictură creată înainte de apariția electricității a devenit virală după ce observatorii cu ochi de vultur au susținut că arată o fată care se uită la un iPhone.
  • Criticii de artă insistă că ea doar citește o carte de rugăciuni.
  • Fanii de artă cu ochi de vultur spun că pare că se uită la un iPhone sau la un alt smartphone, în ciuda lipsei de electricitate din 1860.

O pictură veche de 150 de ani pare să arate un „călător în timp” care se joacă cu un iPhone – însă criticii de artă au insistat că nu este vorba de așa ceva.

„The Expected One” (Așteptatul), realizat de artistul Ferdinand George Waldmüller, arată o tânără care se plimbă prin mediul rural cu ochii lipiți de un obiect pătrat pe care îl ține în mână, în timp ce un bărbat așteaptă să îi ofere o floare.

Fanii de artă cu ochi de vultur spun că pare că se uită la un iPhone sau la un alt smartphone, în ciuda lipsei de electricitate din 1860. Cu toate acestea, experții au insistat asupra faptului că fata din tablou nu folosește un iPhone, doar citește o carte de rugăciuni.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Tabloul se află într-un muzeu din Munchen numit Neue Pinakothek, care adăpostește sute de picturi din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. Cel care a observat primul detaliul, Peter Russell, a declarat pentru VICE: „Ceea ce mă frapează cel mai mult este cât de mult o schimbare în tehnologie a schimbat interpretarea tabloului și, într-un fel, a valorificat întregul său context. Marea schimbare este că, în 1850 sau 1860, fiecare privitor ar fi identificat obiectul în care este absorbită fata ca fiind un imn sau o carte de rugăciuni.”„Astăzi, nimeni nu ar putea să nu vadă asemănarea cu scena unei adolescente absorbite de social media pe smartphone”.

Nu este clar ce aplicații ar fi putut să folosească chiar dacă ar fi avut un iPhone, deoarece nimeni nu mai avea TikTok sau Tinder pe atunci. Aceasta nu este prima dată când cineva ar fi observat un iPhone într-un tablou vechi. În 2016, șeful Apple, Tim Cook, a afirmat că a văzut un iPhone într-o pictură din secolul al XVII-lea din Amsterdam.

El a declarat la o conferință: „Întotdeauna am crezut că știu când a fost inventat iPhone-ul, dar acum nu mai sunt atât de sigur”.