• Știm cu toții că nu trebuie să ne uităm direct la soare. Potrivit medicilor, privitul la telefon într-o zi însorită poate fi la fel de periculos pentru ochii tăi.
  • Tânăra a orbit parțial după ce s-a uitat la ecranul telefonului într-o zi însorită.
  • O tânără de 20 de ani, care și-a petrecut câteva ore pe plajă citind pe telefonul mobil, a rămas cu leziuni oculare pe termen lung.

O tânără de 20 de ani, care și-a petrecut câteva ore pe plajă citind pe telefon, a rămas cu leziuni oculare pe termen lung. Inițial, din cauza daunelor provocate de soare pe retina fetei, aceasta a avut probleme în a distinge formele aflate la distanță. De asemenea, ea a rămas cu un scotom central permanent – un punct orb care apare în centrul vederii unei persoane.

Doi tineri pacienți au suferit leziuni grave ale retinei după ce au fost surprinși de reflexia puternică a soarelui în timp ce se uitau la ecranul dispozitivului lor.

Retina este stratul de țesut din partea din spate a ochiului care este cel mai sensibil la lumină. Este partea ochiului responsabilă pentru vederea fină de detaliu, de care avem nevoie pentru activități precum cititul.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Ambii pacienți erau siguri că nu se uitau direct la soare, ceea ce a condus medicii la concluzia că strălucirea soarelui, reflectată de telefoanele lor, a fost responsabilă pentru afectarea ochilor lor.

Între timp, un bărbat de 30 de ani, anonim, care a citit pe tableta sa timp de patru ore în timp ce se afla pe terasa însorită a unei stațiuni de schi, a rămas cu o vedere anormală și incapabil să vadă lucruri aflate la distanță. Din fericire, vederea lui și-a revenit complet.

Medicii oftalmologi spanioli au făcut apel la o mai mare conștientizare a riscurilor potențiale ale daunelor solare indirecte asupra ochilor, scriind în Journal of Medical Case Reports. Autorii au făcut apel la utilizarea ochelarilor de soare „cu filtru adecvat” în timp ce se citește din medii „în care se crede că radiația solară este crescută”, cum ar fi pe plajă sau în apropierea apei.

Scanările oculare ale celor doi pacienți au confirmat că amândoi aveau maculopatie solară, o afecțiune cauzată de obicei de privitul direct la soare. Acestea sunt primele două cazuri de maculopatie solară cauzate de lumina soarelui reflectată de ecranul dispozitivelor mobile, au declarat medicii.

Niciunul dintre cei doi pacienți nu a primit vreun tratament pentru afectarea ochilor. Însă în doar două luni de la incident, bărbatul și-a revenit complet.

În cazul pacientei, unele simptome s-au ameliorat după cinci luni. Cu toate acestea, ea a rămas cu scotomă pe termen lung la ochiul drept. Medicii au spus în notițele lor că maculopatia solară se poate ameliora de la sine, pe măsură ce ochiul se vindecă din interior spre exterior. Cu toate acestea, dacă soarele a deteriorat retina exterioară a pacientului – ca în cazul fetei – acesta poate rămâne cu o pată oarbă în vedere.