• Aceștia au spus că cercetările evaluează participanții și măsoară reacțiile lor ulterioare în timp ce privesc imagini de clovni.
  • Trăsăturile faciale exagerate ale clovnilor și machiajul care ascunde semnalele emoționale sunt principalele motive pentru care oamenii se tem de ei.
  • Un alt motiv invocat a fost reprezentarea negativă a clovnilor în cultura populară, cum ar fi cea a personajului Pennywise din filmul It al lui Stephen King.

Un nou studiu despre frica de clovni își propune să dezvăluie de ce oamenii se tem de artiștii al căror scop este de a-și face publicul să râdă. Frica de clovni, sau coulrofobia, este un fenomen care a fost raportat pe scară largă atât la adulți, cât și la copii din mai multe culturi.

În noua cercetare, publicată recent în revista Frontiers in Psychology, oamenii de știință de la University of South Wales au evaluat datele unui sondaj internațional efectuat în rândul a aproape 1.000 de participanți adulți din 64 de țări și au constatat că mai mult de jumătate dintre respondenți au declarat că au un anumit grad de coulrofobie. 5% dintre respondenți au declarat că le este extrem de frică” de clovni – un număr care se pare că este mai mare decât cel al altor fobii, cum ar fi înălțimile, animalele sau spațiile închise.

Trăsăturile faciale exagerate ale clovnilor și machiajul care ascunde semnalele emoționale sunt principalele motive pentru care oamenii se tem de ei, potrivit studiului. Un alt motiv invocat a fost reprezentarea negativă a clovnilor în cultura populară, cum ar fi cea a personajului Pennywise din filmul It al lui Stephen King.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP

Un alt factor care a atras unul dintre cele mai mari ratinguri în rândul respondenților la sondaj a fost presupusul comportament imprevizibil al clovnilor. Cercetătorii au subliniat că cel mai scăzut nivel de acord dintre participanți a fost frica provenită de la o experiență personală înfricoșătoare cu clovnii.

Oamenii de știință suspectează că s-ar putea ca nu oricare dintre elementele individuale să fie înspăimântător în sine, ci mai degrabă juxtapunerea acestor caracteristici”.

Cercetătorii suspectează, de asemenea, că roșeața de pe machiaj, care amintește de boală și contagiune”, ar putea juca un rol în a provoca teamă în rândul adulților și copiilor. Acești factori se pot combina pentru a da unui clovn o aparență de diformitate, la care (din păcate, dar totuși inevitabil) oamenii au o reacție naturală de repulsie și teamă”, au scris ei și au cerut ca cercetările viitoare să ofere o testare mai puternică a acestor ipoteze.

Aceștia au spus că cercetările care evaluează participanții și măsoară reacțiile lor ulterioare în timp ce privesc imagini de clovni, precum și variația culorilor machiajului și a părului acestora ar putea oferi noi perspective asupra fobiei.