• Potrivit OMS, obezitatea are o prevalență egală sau chiar mai mare, comparativ cu malnutriția și bolile infecțioase.
  •  Estimările arată că până în anul 2025, peste 50% din populația lumii va suferi de obezitate.
  • Scăderea în greutate este acum considerată serios ca obiectiv principal al tratamentului.

Obezitatea este în continuă creştere în ţările industrializate şi este o problemă de sănătate publică din cauza bolilor asociate şi a relaţiei sale strânse cu diabetul zaharat.

Cinci molecule au fost aprobate în Statele Unite, iar kilogramele în plus sunt, de asemenea, legate de diabet.

Cel de-al 82-lea Congres al Asociaţiei Americane de Diabet s-a încheiat recent, iar printre subiectele discutate „chestiunea obezităţii” a dominat scena datorită necesităţii extinderii perspectivelor de tratament la o populaţie mai largă, regândind astfel abordarea tratamentului diabetului zaharat.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Scăderea în greutate este acum considerată serios ca obiectiv principal al tratamentului. Obezitatea este definită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ca o „acumulare anormală sau excesivă de ţesut adipos, în special de ţesut abdominal, care implică un risc pentru sănătate”.

Kilogramele în plus şi diabetul

Greutatea este cel mai simplu element care defineşte întotdeauna starea patologiei într-un mod optim. O revizuire recentă a literaturii ştiinţifice, apărută la începutul anului 2022, ne aminteşte că o scădere în greutate de cel puţin 10-15% poate schimba cu adevărat evoluţia bolii diabetice, provocând o ameliorare sau, în unele cazuri, chiar remisie, dacă este obţinută într-un stadiu foarte incipient (de obicei în primul an de diagnosticare a diabetului).

De obicei, intervenţia asupra alimentaţiei şi stilului de viaţă, chiar dacă este intensivă, sunt eficiente doar la 2 din 10 pacienţi. Rezultatele chirurgiei bariatrice sunt bune, însă nu pot fi oferite tuturor, datorită complexităţii şi riscurilor operaţionale. Noutatea vine din SUA, unde au sunt aprobate 5 molecule.

Una este orlistat, care acţionează asupra absorbţiei grăsimilor, alte 3 sunt liraglutida, semaglutida şi tirzepatida. Ultima moleculă a înregistrat o scădere în greutate de până la 11% după 40 de săptămâni, la subiecţii cu diabet.

În concluzie, deşi promiţătoare, medicamentele singure încă nu reuşesc să reducă greutatea corporală cu 15%, aşa că intervenţiile multidisciplinare rămân necesare.