• În 1923, oamenii au prezis că, peste 100 de ani, populația abia va mai munci, femeile își vor înnegri dinții, iar mașinile vor fi alimentate de radio.
  • Cu un amestec minunat de succese și eșecuri, totul a fost prezis, de la tendințele modei la tehnologie și până la modul în care arată ziua de lucru.
  • În domeniul muncii, se preconizează că timpul liber va domina, iar ziua de lucru de patru ore va deveni norma până în 2023.

În 1923, oamenii au prezis că, peste 100 de ani, populația abia va mai munci, femeile își vor înnegri dinții, iar mașinile vor fi alimentate de radio. Într-o discuție pe Twitter compilată de Paul Fairie, acesta a adunat vechi decupaje din ziare de acum 100 de ani pentru a vedea cât de exacte au fost previziunile unei generații trecute – și au prezis destul de bine.

Cu un amestec minunat de succese și eșecuri, totul a fost prezis, de la tendințele modei la tehnologie și până la modul în care arată ziua de lucru. O predicție puțin greșită a fost aceea că toți oamenii vor fi frumoși” și că concursurile de frumusețe nu vor mai fi necesare pentru că vor exista atât de mulți oameni frumoși”.

O altă bucată de ziar a prezis că speranța medie de viață va fi de 100 de ani – o a doua a prezis că vom trăi cu toții până la 300 de ani. Într-o predicție ușor alternativă privind sănătatea, se credea că oamenii vor purta „pături pentru rinichi” care le vor acoperi organele așa cum un ceainic din nord este ținut la cald de o pătură pentru ceai”.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
CE „MIAU” FĂCUT...
UNDE MERGI AZI?
ORADEA CHEAMĂ DIASPORA ACASĂ

În lumea modei, unde un articol a prezis că bărbații își vor ondula părul – ceea ce nu este în întregime fals, având în vedere creșterea numărului de permanente masculine. Un altul a prezis că tot mai multe femei se vor rade în cap, afirmație care s-a adeverit, deși predicția însoțitoare a înnegririi dinților este mai puțin reușită – cu excepția cazului în care includeți pasta de dinți cu cărbune.

În domeniul muncii, se preconizează că timpul liber va domina, iar ziua de lucru de patru ore va deveni norma până în 2023. Să trecem la lumea tehnologiei, unde, din nou, se înregistrează succese și eșecuri în egală măsură.

Pe partea cea mai fantezistă se află afirmația că mașinile vor funcționa cu radio, nu cu benzină – în clipul de presă se spune că Glenn Curtis, autoritatea în materie de avioane”, a estimat că benzina ca forță motrice va fi înlocuită de radio și că cerul va fi plin de o multitudine de ambarcațiuni care vor naviga pe rute bine definite”.

Totuși, mai mult pe bani, iar un alt clișeu a prezis cu succes ascensiunea ceasului inteligent. Clipul spunea: radiotelefoanele de mărimea unui ceas vor ține pe toată lumea în comunicare cu capătul Pământului.”

În altă parte, au fost făcute previziuni cu privire la faptul că SUA va avea o populație de 300 de milioane de locuitori (mai puțin, dar aproape de 330 de milioane) și Canada va avea 100 de milioane de locuitori (mai mult, de fapt sunt doar 38 de milioane).