• TikTok popularizează rutine elaborate de îngrijire a pielii în rândul copiilor și adolescenților.
  • Rutinele de skincare analizate conțineau în medie 11 ingrediente cu potențial iritant.
  • Doar una din 4 rutine de skincare ale tinerilor includ protecție solară.

Regulile de skincare se mută din cabinetele dermatologice, direct pe TikTok. Asta pentru că adolescenții își împărtășesc din ce în ce mai multe rutine de îngrijire a pielii. Medicii avertizează: produsele folosite pot fi foarte scumpe, iritante și cresc riscul de sensibilitate la soare.

Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care adolescenții au tendința să le facă pentru că văd anumite tendințe pe TikTok?

Într-adevăr, adolescenții – chiar și cei de 10 ani, deși nu știu dacă pot fi considerați deja adolescenți la această vârstă – aleg să urmărească conținut de tip Get Ready With Me, care îi determină să copieze rutine elaborate, cu tot felul de produse: anti-aging, exfolianți, de care pielea lor nu are nevoie. Ajung astfel să folosească produse iritante și costisitoare. Există chiar studii recente care au analizat peste 100 de videoclipuri și au arătat că adolescenții care urmăresc aceste rutine pe TikTok folosesc între 6 și 10 produse active, care, evident, sunt iritante și costă peste 700–800 de lei pe lună. Și, paradoxal, în aceste rutine lipsește tocmai cel mai important pas: protecția solară. Pentru că adolescenții sau persoanele care folosesc astfel de produse iritante – cum sunt acizii alfa-hidroxi (AHA), beta-hidroxi (BHA), vitamina C în concentrații mari – au pielea mai sensibilă la lumină. Fără utilizarea unui factor de protecție solară, pielea se irită, apar dermatite și pete pigmentare, care nu mai pot fi tratate ușor și pot rămâne pe piele toată viața„, a explicat Adelina Popa, medic dermatolog, pentru Aleph News.

La ce riscuri sunt expuși copiii de la produsele cu ingrediente iritante?

Când vorbim despre protecție solară, este important să alegem un produs potrivit. Iar dacă ne referim la un copil de 9–10 ani, care nu este încă adolescent, trebuie să optăm pentru un produs cu protecție solară minerală, deoarece aceasta are mai multe beneficii. În primul rând, protecția minerală acționează imediat după aplicare, spre deosebire de filtrele chimice, care devin eficiente abia după aproximativ 20 de minute. În plus, filtrele minerale nu sunt sensibilizante. Iar cum copiii fie folosesc produse cu potențial iritant, fie au pielea sensibilă în mod natural, au nevoie de o protecție blândă, dar eficientă – cum este cea oferită de filtrele minerale. Desigur, și această protecție trebuie utilizată corect: trebuie reaplicată la fiecare două ore și folosită în mod constant, indiferent de vreme – chiar dacă plouă, ninge sau e înnorat. Protecția solară nu este opțională, ci esențială„, a adăugat Adelina Popa.

Recomandări

RĂZBOI TOTAL
ORIENTUL MIJLOCIU FIERBE
ROMÂNIA ARE PREMIER
NATO TREBUIE SĂ SE SCHIMBE
TRUMP: „ISRAEL O DUCE BINE”
PUTIN VREA TOT

Care sunt cele mai frecvente alergii cauzate de cosmetice la copii?

Cele mai frecvente alergii cauzate de cosmetice la adolescenți sau copii sunt de la parfumurile sau microgranulele abrazive pe care le conțin aceste produse și ajung să facă dermatite de contact, adică alergii de contact la aceste produse toată viața ulterior din cauza că le-au folosit greșit la această vârstă fragedă„.