• Calitatea gustului când bei vin este influenţată de pahar 
  • Somelier: tinerii consumă mai mult vin decât băuturi cu tărie ridicată 
  • Vinurile albe demiseci şi demidulci, cele mai cerute de consumatori 

La un business lunch se poate sărbători încheierea unui contract cu un pahar de vin bun. Sau de sărbători, atunci când ciocnim un pahar cu cei dragi, uităm de stresul provocat de pandemie. 

În orice situaţie, vinul poate fi de bun augur. Dar trebuie ştiut că paharul din care bei licoarea lui Bacchus influenţează foarte mult calitatea gustului. Somelierul Cezar Ioan ne învaţă cum să bem corect vinul. 

Cezar Ioan, somelier: „Prima regulă când alegem un pahar cu vin este să fie cu picior, larg la mijloc şi îngustat sus. În felul acesta se concentrează mai bine aromele vinului şi îl putem roti, fară să-l aruncam din pahar. Paharul se ține de picior, ci nu de cupă, fiindcă altfel încălzim vinul. Pentru  vinurile albe și rose sunt indicate pahare mai mici și se pune o cantitate mai mică, iar pentru vinurile roșii se aleg pahare mai mari 

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

În România o persoană consumă 30 de sticle pe an, sau 2,5 pe lună, spre deosebire de Portugalia, unde o persoană consumă 53 de litri de vin pe an, sau 6 sticle pe lună. În 2019, România a exportat 23,4 milioane de litri de vin, 6% din producţia totală de vin, aceasta fiind de 390 de milioane de litri în 2019. România ocupă locul 6 în UE la producția de vin și locul 12 la nivel mondial.