Românul mănâncă mai multă pâine decât este indicat, iar asta se vede pe cântar și în statistici

  • Un român consumă 96 de kilograme de produse de panificaţie pe an
  • Nutriţioniştii îţi recomandă să consumi maxim 36 de kilograme de pâine anual
  • Pâinea în România este cu 50% mai ieftină faţă de media europeană

E greu să treci pe lângă o brutărie și să nu vrei să te înfrupți dintr-un covrig proaspăt scos din cuptor. Iar asta se vede pe cântar și în statistici. Mâncăm mai multă pâine decât este indicat.

Ramona este foarte atentă la ce mănâncă și nu face exces de pâine. Dar atunci când o face, pune pe primul loc calitatea.

RAMONA, consumator de pâine: Cumpăr din cea cu seminţe, acele felii care arată ca un biscuite, aşa, oricum nu pâine albă. Mă uit de fiecare data pe etichetă.

RADU, consumator de pâine: Mănânc câteva felii pe zi. Probabil o pâine aş mânca-o într-o săptămână.

Nu este cazul românilor în general. Potrivit Eurostat, consumăm, în medie, 96 de kilograme de pâine pe an. Aproape de trei ori mult mai mult faţă de ce recomandă nutriționiștii. Adică 36 de kilograme pe an. Avem și un motiv. La noi, pâinea e cu 50% mai ieftină decât media europeană.

LIGIA ALEXANDRESCU, nutriţionist: Atunci când cumpărăm pâine trebuie să fie o paine care să aibă minim 10% secară, 10% graham, deci făină integrală. Din punct de vedere cantitativ vorbim despre 60-70 de grame dimineaţa, 30-40 de grame de pâine la prânz şi 20-30 de grame de pâine seara.

În 2019, România a exportat 5,3 milioane de tone de grâu şi a importat produse de panificaţie în valoare de 250 de milioane de euro.