• Reîntoarcerea în locurile natale și revederea rudelor pot duce la anxietate și stres.
  • Din cauza tensiunilor, pot apărea neînțelegeri și certuri între membrii familiei.
  • „Holiday Regression” devine un fenomen din ce în ce mai răspândit în întreaga lume.

Sărbătorile de iarnă reprezintă unul dintre cele mai frumoase momente ale anului, iar, de cele mai multe ori, sunt asociate cu revederea persoanelor dragi și cu întoarcerea în locurile copilăriei. Totuși, probabil ai observat și tu că amintirile pe care ți le trezesc acestea sau comportamentul rudelor tale, care te tratează de parcă ai rămas tot un copil, îți provoacă un sentiment de neliniște. Dacă ai simți asta, înseamnă că te-ai confruntat cu ceea ce occidentalii numesc „Holiday Regression”.

„Este vorba despre traume și impunere. Părinții, au un fel al lor personal de a impune o anumită dinamică și un anumit stil, vieții noastre. „Nu ești îmbrăcat corect”. „Nu ai pus căciulă”, „Cum, iar te-ai apucat să fumezi?”, „Ce să faci? Să bei la masa de Crăciun?”, „Cu cine ai venit la masă, la noi în familie?”, „Cine e ea?”, „Tu nu vezi că e diferită de noi?”, „Cum?Te-ai îndrăgostit de un bărbat?Nu cred că-mi faci asta!” și lista poate continua, fiindcă părinții au un stil domninant, evident, în funcție și de educația, de cum au fost ei crescuți, de tipurile de dependențe, de bolile organice pe care le au dar și de tulburările afective”, a explicat psihologul Radu Leca, pentru Aleph News.

„Și atunci tu te întorci unde? În locul unde vei fi criticat pentru ceea ce ai ajuns să fii pe puterile tale? Te întorci la o familie care te-a crescut, oferindu-și anxietate foarte multă? Nu e în regulă. Și atunci tu intrii în fibrilații, cu cel puțin două săptămâni înainte să ajungi la masa de Crăciun, fiindcă tu ai conștientizat că acolo vei fi criticat. Trauma plus critică rezultă anxietate de sărbători, odată ce tu te-ai întors acasă”, a adăugat Radu Leca.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Citește și