• 23 de state, printre care Spania și Japonia, se așteaptă să aibă populațiile înjumătățite până în 2100.
  • Dacă rata fertilității, adică numărul de copii pe femeie, scade sub aproximativ 2,1, atunci dimensiunea populației începe să se micșoreze.
  • Țările „vor îmbătrâni“ în mod dramatic.
  • „Va trebui să reorganizăm societățile“, a spus cercetătorul Christopher Murray.

Lumea nu este pregătită pentru mai puțini copii care se nasc la nivel global, fapt ce va avea un impact neașteptat asupra societății, spun cercetătorii. Hai să îți explic de ce. Scăderea ratei fertilității înseamnă că aproape fiecare țară ar putea avea populații micșorate până la sfârșitul secolului. 23 de state, printre care Spania și Japonia, se așteaptă să-și vadă populațiile la jumătate până în 2100, scrie BBC.

Totodată, țările „vor îmbătrâni“ în mod dramatic, asta pentru că pe măsură ce oamenii împlinesc 80 de ani, alții ar trebui să se nască.

Ce se va întâmpla?

Dacă rata fertilității, adică numărul de copii pe femeie, scade sub aproximativ 2,1, atunci dimensiunea populației începe să se micșoreze.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Uite o dovadă clară: În timp ce în 1950 erau în medie 4,7 copii pe femeie, rata fertilității globale a scăzut cu aproape jumătate până în 2017, când a ajuns la 2,4. Cercetătorii de la Institutul de Evaluare și Sănătate al Universității din Washington au arătat atunci, într-un studiu, că va scădea sub 1,7 până în 2100. Drept urmare, cercetătorii se așteaptă ca numărul de oameni la nivel mondial să crească la 9,7 miliarde în jurul anului 2064, înainte de a scădea la 8,8 miliarde până la sfârșitul secolului.

„Populațiile din cea mai mare parte a lumii vor fi în declin. Cred că este incredibil de greu să gândim asta și să recunoaștem cât de mare este acest lucru. Este extraordinar, va trebui să reorganizăm societățile“, a spus cercetătorul Christopher Murray.

Graph of number of children women have
Sursă foto: BBC

De ce scade rata fertilității?

Dacă credeai că are vreo legătură cu numărul de spermatozoizi, află că nu este așa. În schimb, efectul este produs de tot mai multe femei angrenate în muncă, dar și de accesul mai mare la metodele de contracepție, ceea ce duce la alegerea femeilor de a avea mai puțini copii.

Ce țări vor fi cele mai afectate?

Se estimează că populația Japoniei va scădea, după ce în 2017 atinsese un record de 128 de milioane, la mai puțin de 53 de milioane până la sfârșitul secolului. Italia este de așteptat să înregistreze o scădere a populației la fel de dramatică, de la 61 de milioane la 28 de milioane în același interval de timp. Sunt două dintr-o listă de 23 de țări, care include și Spania, Portugalia, Thailanda și Coreea de Sud, care se așteaptă să își înjumătățească populațiile.

China, în prezent cea mai populată națiune din lume, este estimat că va atinge un nivel de 1,4 miliarde în patru ani, înainte de a-i scădea populația aproape la jumătate, ajungând la 732 milioane până în 2100. Și India are locul ei în clasament. Se presupune că Marea Britanie va atinge 75 de milioane de oameni în 2063 și va scădea la 71 de milioane până în 2100.

Astfel, aceasta va fi o problemă cu adevărat globală, 183 din 195 de țări având o rată a fertilității sub nivelul ratei mortalității la bătrâni.

De ce este o problemă?

S-ar putea să crezi că acest lucru este excelent pentru mediu. O populație mai mică ar reduce emisiile de carbon, precum și despăduririle terenurilor agricole.

„Acest lucru ar putea fi adevărat dacă am face excepție de la faptul că vor fi mai mulți bătrâni decât tineri și de la toate consecințelor negative care decurg din asta. Va crea o schimbare socială enormă. Mă îngrijorează pentru că am o fiică de opt ani și mă întreb cum va fi lumea“, spune prof. Murray.

Cine plătește impozit într-o lume în care numărul vârstnicilor este masiv? Cine plătește asistenta medicală pentru vârstnici? Cine are grijă de bătrâni? Oare oamenii vor mai putea să iasă la pensie? Rămâne de văzut.