• Cunoașterea semnelor care indică faptul că moartea se apropie poate face ca ultimele luni, săptămâni și zile să fie mai ușor de gestionat.
  • Conștientizarea a ceea ce se întâmplă înainte ca o persoană să moară poate ajuta, de asemenea, rudele, prietenii și cei dragi să ofere cât mai mult confort posibil.
  • Atunci când o persoană este bolnavă în fază terminală, există câteva semne și simptome cheie care indică faptul că sfârșitul se apropie.

Nu este niciodată ușor să pierzi pe cineva pe care îl iubești – dar cunoașterea semnelor care indică faptul că moartea se apropie poate face ca ultimele luni, săptămâni și zile să fie mai ușor de gestionat. Conștientizarea a ceea ce se întâmplă înainte ca o persoană să moară poate ajuta, de asemenea, rudele, prietenii și cei dragi să ofere cât mai mult confort posibil.

Atunci când o persoană este bolnavă în fază terminală sau chiar primește îngrijiri în spital, există câteva semne și simptome cheie care indică faptul că sfârșitul se apropie. Experții au întocmit o listă cu cele mai frecvente semne că o persoană se apropie de sfârșitul vieții sale.

Acestea sunt semnele la care trebuie să fii atent:

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Apetit redus

Atunci când cineva se apropie de moarte, devine mai puțin activ. Corpul lor are nevoie de mai puțină energie decât înainte, așa că nu mai mănâncă și nu mai bea la fel de mult, iar apetitul se reduce treptat. O persoană poate înceta complet să mai mânânce cu câteva zile înainte de a muri. Este de ajutor să îi menții buzele umezite cu balsam de buze, astfel încât să nu se simtă inconfortabil.

Doarme mai mult

Cu două sau trei luni înainte de a muri, o persoană poate petrece mai mult timp dormind. Această lipsă de veghe se datorează faptului că metabolismul organismului lor devine mai slab, astfel încât, fără energie metabolică, o persoană va dormi mult mai mult.

Cineva care are grijă de o persoană dragă pe moarte care este somnoroasă ar trebui să o facă să se simtă confortabil și să o lase să se odihnească. Atunci când persoana iubită are energie, ar trebui încurajată să se miște sau să se ridice din pat pentru a ajuta la evitarea escarelor.

Devine mai puțin social

Odată ce nivelul de energie al unei persoane pe moarte este redus, este posibil ca aceasta să nu mai dorească să petreacă atât de mult timp cu alte persoane ca înainte. În cazul în care se întâmplă acest lucru, cei dragi ar trebui să încerce să nu se simtă jigniți. Este complet normal ca o persoană să se simtă inconfortabil să îi lase pe ceilalți să o vadă cum își pierde puterea. În acest caz, este recomandabil să se organizeze vizite atunci când persoana muribundă este în stare să vadă pe cineva.

Modificarea semnelor vitale

Aceste semne vitale se pot schimba în următoarele moduri pe măsură ce o persoană se apropie de moarte: tensiunea arterială scade, modificări ale respirației, bătăile inimii devin neregulate, bătăile inimii pot fi greu de detectat. O schimbare a culorii urinei apare atunci când rinichii se opresc. Recunoașterea acestor schimbări la o persoană dragă poate fi angoasantă, dar nu sunt dureroase, așa că poate fi de ajutor să încerci să nu te concentrezi prea mult asupra lor.

Slăbirea mușchilor

În zilele de dinaintea morții, mușchii unei persoane pot slăbi. Cu mușchii slăbiți, este posibil ca persoana să nu mai poată îndeplini micile sarcini pe care le putea face înainte, cum ar fi să bea dintr-o cană sau să se întoarcă în pat. Dacă acest lucru i se întâmplă unei persoane pe moarte, cei dragi ar trebui să o ajute cât de mult pot.

Scăderea temperaturii corpului

Circulația se reduce în zilele dinaintea morții, astfel încât sângele se concentrează asupra organelor interne. Asta înseamnă că foarte puțin sânge mai circulă către mâini, picioare sau picioare. Circulația redusă înseamnă că pielea unei persoane aflate pe moarte va fi rece la atingere, poate avea, de asemenea, un aspect palid sau pestriț, cu pete albastre și mov.

Este posibil ca persoana care este pe moarte să nu simtă ea însăși frigul, dar oferirea unei pături este o idee bună dacă o rudă sau un prieten crede că ar putea avea nevoie de una.

Confuzie

Creierul este încă foarte activ, chiar dacă cineva este pe moarte. Cu toate acestea, este posibil ca uneori să devină confuz sau incoerent. Acest lucru se poate întâmpla dacă pierd noțiunea a ceea ce se întâmplă în jurul lor. Cineva care are grijă de o persoană iubită pe moarte ar trebui să se asigure că continuă să vorbească cu ea, explicându-i ce se întâmplă în jurul ei și prezentându-i fiecare vizitator.

Schimbarea respirației

O persoană care este pe moarte poate părea că are probleme de respirație. Aceasta își poate schimba brusc viteza, poate gâfâi după aer sau poate face pauze între respirații. Dar, de obicei, acest lucru nu este dureros sau deranjant atunci când este experimentat de către persoana pe moarte. Este o idee bună să se vorbească cu medicul pentru sfaturi dacă cineva este îngrijorat de această schimbare în modul de respirație.