Sleep divorce este soluția pentru un somn mai bun sau o capcană pentru relații? Psiholog: „Ajută pe termen scurt, dar niciodată pe termen lung”

O nouă tendință prinde contur în vacanțe: „sleep divorce”. Tot mai multe cupluri aleg să doarmă separat pentru un somn mai odihnitor.

Un sondaj al Academiei Americane de Medicină a Somnului arată că 66% dintre respondenți dorm mai bine singuri, așa că hotelurile încep să ofere tot mai des opțiunea de paturi separate.

Ce impact poate avea „divorțul de somn” asupra relației de cuplu pe termen lung?

„Știm foarte bine că somnul dormit alături de cel drag sau de cea dragă ție favorizează momentele de apropiere, iar lipsa acestui timp comun poate duce la o răcire treptată a legăturii emoționale și fizice, pentru că gesturile mici, cum ar fi îmbrățișările, discuțiile de dinainte de culcare și apropierea în timpul somnului sunt oportunități pentru conectare. 

Poate să crească și distanța emoțională. Dormitul separat poate crea impresia de distanțare între parteneri, mai ales când unul dintre ei resimte acest lucru ca pe o respingere sau ca pe o pierdere de afecțiune. 

Plus, dispare comunicarea, impactul asupra sănătății, pentru că sunt multe beneficii atunci când dormim împreună, pentru că este vorba despre întărirea intimității emoționale, se creează o rutină comună, acel confort și securitate, îmbunătățirea sănătății prin somnul sincronizat și intimitatea fizică și sexuală de care are nevoie cuplul. 

Așadar, recomand dormitul împreună, iar dacă uneori chiar cineva este obosit, poate fi o excepție, dar asta ajută pe termen scurt și niciodată pe termen lung”, a declarat Ana Maria Ambrosă, psiholog, pentru Aleph News.

Cum poate influența dormitul separat calitatea somnului și sănătatea mintală a fiecărui partener?

„În momentul în care suntem foarte obositi, clar, sănătatea mentală are nevoie de odihnă, de somn, pentru că somnul face parte din viața noastră de zi cu zi.

Însă, atunci când celălalt poate suferă de apnee, lucrurile acestea se pot rezolva. Deci eu cred că e mai bine să căutăm soluții, să vedem ce ne ajută pe noi ca persoană și apoi să ajute și cuplul să susținem relația în continuare, nu să căutăm scuze de a ne îndepărta. Recomand somnul împreună”, a declarat Ana Maria Ambrosă, psiholog, pentru Aleph News.

Exit mobile version