• Hipo.ro vine cu studiul „Piața Forței de Muncă în 2022”.
  • Una dintre noutățile acestui an este numărul mare de angajări în domeniul resurselor umane.
  • Anul trecut, domeniul HR se clasa pe poziția a 6-a în top, anul acesta, se află pe locul 2.

Platforma de angajare, Hipo.ro, vine cu un nou studiu, „Piața Forței de Muncă în 2022”, potrivit căruia, în acest an, va crește numărul de angajări în domeniul resurselor umane (HR). Studiul a fost realizat împreună cu 337 de manageri, specialiști în recrutare și directori HR, din companii medii și mari, pentru a afla despre toate schimbarile pieței forței de muncă, din România, în 2022.

Spre deosebire de anul trecut, când domeniul resurselor umane ocupa doar poziția a șasea în top, anul acesta, HR ocupă un loc în fruntea clasamentului, plasându-se pe locul doi în ceea ce privește numărul de angajări și beneficiile postului.

Companiile doresc să răspundă din ce în ce mai mult la dorințele angajaților de a menține echilibrul dintre viața personală și cea profesională. Deși multe dintre aceste beneficii există deja, totuși, s-a constatat o creștere în direcția aceasta.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Jumătate dintre beneficiile pe care le oferă companiile au legătură cu echilibrul dintre viața personală și muncă, precum un program flexibil, zile libere suplimentare, abonamente pentru sală/fitness, consiliere psihologică, yoga, prime de concediu, vouchere de vacanță și chiar zile libere pentru părinți, pentru că ei au avut, poate, mai mult de suferit ca echilibru, având în vedere că au avut și copii acasă și au trebuit și să lucreze de acasă”, a spus Dragoș Gheban, partener al platformei Hipo.

Cum arată „noul” angajat în 2022

66% vor ca angajatorul să le aprecieze munca.
45% vor ca angajatorul să le ofere posibilități de promovare.
41% vor ca angajatorul să îi sprijine în dezvoltarea profesională.
51% se așteaptă la o creștere salarială în 2022.

Riscurile angajatorilor când vorbim de munca de la distanță a salariaților

Posibilitatea de a lucra de acasă este un beneficiu. Însă, riscul apare atunci când nu există o limită foarte clară între timpul personal și timpul acordat îndeplinirii sarcinilor de la serviciu. Acest lucru duce la o supraîncărcare pentru angajat. Un alt risc se manifestă asupra culturii organizaționale a companiei și asupra modului în care comunică angajații între ei.

„Există și beneficii, în zona eficienței, aceasta fiind mai mare de acasă, datorită reducerii timpului pierdut în trafic, în mijloacele de transport și între sediile companiei. Compania poate avea câștiguri de productivitate. Însă lipsa de comunicare și socializare poate lăsa o amprentă negativă pe termen lung, iar multe companii au început să gândească mecanisme prin care să estompeze aceste riscuri. fie migrând de la un model complet remote la unul hibrid, fie, dacă rămân la un model complet remote, gândesc o serie de mecanisme noi care să stimuleze interacțiunea între angajați.”

De exemplu, companiile au început să organizeze teambuilding-uri în sistem online, care generează oportunități pentru colegii noi din companie. În plus, au asigurat un nivel mai mare de suport pentru angajați. Foarte multe companii au, acum, abonamente pentru a le oferi angajaților acces la un consilier în cazul în care simt ca au nevoie de suport.

Ce își doresc angajații în 2022


27% program flexibil.
27% muncă remote.
23% mai multe zile de concediu.
21% coaching.
18% abonament la clinici medicale private.
13% asigurare de sănătate private.
10% cursuri de reconversie profesională.
Sursa: BestJobs
Eșantion: 23 decembrie 2021 – 6 ianuarie 2022/1.358 de utilizatori de internet

Raportul a fost realizat pe un eșantion de 1.358 de utilizatori de internet și s-a derulat în perioada 23 decembrie 2021 – 6 ianuarie 2022.