• Speranța de viață la nivel global a crescut cu 6,2 ani din 1990, datorită combaterii cauzelor principale de decese.
  • Cea mai mare creștere s-a înregistrat în regiunea Asia de Sud-Est, Asia de Est și Oceania, cu 8,3 ani.
  • Reducerea se datorează combaterii diareei, infecțiilor respiratorii, stroke-ului și afecțiunilor cardiace.

Pandemia Covid a ucis 7 milioane de oameni în lumea întreagă, iar mulți dintre cei vindecați au rămas cu urmări. Totuși, speranța de viață a populației lumii a crescut în ultimii 30 de ani.

Pe tot globul, speranța de viață a populației a crescut cu 6,2%, de la regiune la regiune fiind variații. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în estul Africii și în regiunea Subsahariană. Aici, speranța de viață a crescut cu peste 10 ani. Statistica s-a realizat pe o perioadă de 30 de ani.

Speranța de viață a crescut și în regiunea Asia de Sud-Est, Asia de Est și Oceania, cu 8,3 ani, cu mult peste media globală. Controlul mortalității cauzate de bolile diareice a contribuit la creșterea semnificativă a speranței de viață în superregiunea Asia de Sud, care a înregistrat a doua cea mai mare creștere a speranței de viață dintre superregiuni, cu 7,8 ani, și în Africa Subsahariană de Est, care a înregistrat cea mai mare creștere a speranței de viață dintre toate regiunile locale, cu 10,7 ani.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

31.5%. Cu atât a scăzut, între 1990 și 2021, rata de mortalitate standardizată pe vârstă pentru boala cardiacă ischemică, principala cauză de deces la nivel mondial. Rata în 2021 a fost de 108,7, Covid-19 fiind a doua cauză principală de deces, cu 94,0.

Citește și