• Speranța de viață la nivel global a crescut cu 6,2 ani din 1990, datorită combaterii cauzelor principale de decese.
  • Cea mai mare creștere s-a înregistrat în regiunea Asia de Sud-Est, Asia de Est și Oceania, cu 8,3 ani.
  • Reducerea se datorează combaterii diareei, infecțiilor respiratorii, stroke-ului și afecțiunilor cardiace.

Pandemia Covid a ucis 7 milioane de oameni în lumea întreagă, iar mulți dintre cei vindecați au rămas cu urmări. Totuși, speranța de viață a populației lumii a crescut în ultimii 30 de ani.

Pe tot globul, speranța de viață a populației a crescut cu 6,2%, de la regiune la regiune fiind variații. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în estul Africii și în regiunea Subsahariană. Aici, speranța de viață a crescut cu peste 10 ani. Statistica s-a realizat pe o perioadă de 30 de ani.

Speranța de viață a crescut și în regiunea Asia de Sud-Est, Asia de Est și Oceania, cu 8,3 ani, cu mult peste media globală. Controlul mortalității cauzate de bolile diareice a contribuit la creșterea semnificativă a speranței de viață în superregiunea Asia de Sud, care a înregistrat a doua cea mai mare creștere a speranței de viață dintre superregiuni, cu 7,8 ani, și în Africa Subsahariană de Est, care a înregistrat cea mai mare creștere a speranței de viață dintre toate regiunile locale, cu 10,7 ani.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

31.5%. Cu atât a scăzut, între 1990 și 2021, rata de mortalitate standardizată pe vârstă pentru boala cardiacă ischemică, principala cauză de deces la nivel mondial. Rata în 2021 a fost de 108,7, Covid-19 fiind a doua cauză principală de deces, cu 94,0.

Citește și