• Harvard: Schimbarea statului pe canapea cu activitatea ușoară îmbunătățește sănătatea.
  • Două ore de TV zilnic scad șansele de îmbătrânire sănătoasă cu 12%.
  • Două ore de activitate ușoară cresc șansele de îmbătrânire sănătoasă cu 6%.

Înlocuiește timpul petrecut la TV, pe canapea, cu o activitate sportivă ușoară și vei fi mai sănătos la bătrânețe. O confirmă un studiu de la Harvard care a analizat datele pe o perioadă de 20 de ani de la un eșantion uriaș de femei din Marea Britanie. Până și somnul poate avea efecte pozitive odată cu înaintarea în vârstă.

Ce au descoperit cercetătorii despre activitatea fizică ușoară?

Activitatea fizică ușoară crește șansele de îmbătrânire sănătoasă. Studiul a arătat că înlocuirea a două ore de TV cu activitate ușoară crește șansele de îmbătrânire sănătoasă cu 6%. Activitatea fizică ușoară este mai accesibilă pentru persoanele în vârstă comparativ cu activitatea moderat intensivă. Participanții care au înlocuit timpul petrecut la TV cu activitate fizică ușoară au avut șanse mai mari de a ajunge la 70 de ani fără boli cronice sau probleme cognitive.

Ce spune studiul despre timpul petrecut la TV și îmbătrânirea sănătoasă?

Datele au provenit de la Nurses’ Health Study, urmărind participanții timp de 20 de ani. La finalul studiului, 8.6% dintre femeile participante au atins o îmbătrânire sănătoasă. Fiecare două ore de privit la TV zilnic au redus șansele de îmbătrânire sănătoasă cu 12%. În contrast, fiecare două ore de LPA la locul de muncă au crescut aceste șanse cu 6%. Înlocuirea unei ore de TV cu LPA sau MVPA a îmbunătățit semnificativ șansele de îmbătrânire sănătoasă.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
CE PROMITE HARRIS
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Studiul a arătat că înlocuirea unei ore de TV cu LPA acasă sau la muncă crește șansele de îmbătrânire sănătoasă cu 8-10%. Înlocuirea cu MVPA crește aceste șanse cu 28%. Participanții care dorm mai puțin de șapte ore pe zi beneficiază și mai mult dacă înlocuiesc timpul petrecut la TV cu somn.

Ce efecte poate avea îmbătrânirea sănătoasă asupra sistemului sanitar?

Poate reduce cheltuielile. Îmbătrânirea populației este o problemă importantă de sănătate publică: 8,5% din populația totală din întreaga lume are vârsta de 65 de ani și mai mult, iar acest număr este de așteptat să crească la 20% până în 2050.1 Îmbătrânirea este de obicei însoțită de afecțiuni adverse de sănătate, inclusiv boli cronice, declin cognitiv, tulburări psihologice și limitări ale funcției fizice, cauzând o povară uriașă asupra indivizilor, familiilor și societății.

Citește și