• Bărbații generează cu 26% mai multe emisii din transport și alimentație comparativ cu femeile.
  • Carnea roșie și utilizarea frecventă a mașinilor sunt principalele surse ale diferenței.
  • Normele de gen tradiționale influențează comportamentele cu impact climatic.

Bărbații contribuie mai mult la poluarea planetei decât femeile. Un studiu realizat pe 15.000 de persoane în Franța arată că bărbații generează cu 26% mai multe gaze cu efect de seră decât femeile, în principal din cauza consumului de carne roșie și a utilizării mai frecvente a mașinilor. Totuși, diferența se reduce la 18% după ce sunt luați în considerare și factorii socioeconomici precum venitul și educația.

„Normele de gen care leagă masculinitatea de consumul de carne roșie și condusul auto joacă un rol important în amprenta de carbon individuală,” spune Ondine Berland, economist la London School of Economics și co-autoare a studiului.

Femeile, mai preocupate de mediu

Datele sugerează și că femeile sunt mai preocupate de criza climatică și mai dispuse să adopte comportamente ecologice. Marion Leroutier, co-autoare și economistă la Crest-Ensae Paris, spune că diferența de emisii între bărbați și femei este comparabilă cu cea între persoane cu venituri mari și cele cu venituri mici.

Recomandări

SUA ATACĂ IRANUL
CUM E ECONOMIA DUPĂ ATAC
CE URMEAZĂ PT. IRAN
STARMER AVERTIZEAZĂ
CHINA ACUZĂ SUA
LIBER LA HARVARD

Studiul sugerează că înțelegerea impactului cultural al normelor de gen este esențială pentru politicile climatice. Reducerea emisiilor personale nu este doar o chestiune de opțiuni raționale, ci și de identitate și presiune socială.