STUDIU. Cercetătorii susțin că Bruce Lee a murit pentru că a băut prea multă apă

FOTO - Hepta
  • Un nou studiu susţine că face lumină în privinţa morţii celebrului star de cinema şi artist în arte marţiale, Bruce Lee.
  • Actorul din „Enter The Dragon” a murit în iulie 1973, la vârsta de doar 32 de ani, după ce a suferit un edem cerebral.
  • Mai mulţi factori sugerează că Lee ar fi consumat cantităţi neobişnuit de mari de lichide la acea vreme, din cauza dietei sale, care consta în multe sucuri şi băuturi proteice, şi a consumului de marijuana, care provoacă o sete crescută.

Un nou studiu susţine că face lumină în privinţa morţii celebrului star de cinema şi artist în arte marţiale, Bruce Lee. Actorul din „Enter The Dragon” a murit în iulie 1973, la vârsta de doar 32 de ani, după ce a suferit un edem cerebral, potrivit The Independent.

S-a crezut că edemul cerebral a fost o reacţie la tranchilizantul care făcea parte dintr-un analgezic administrat lui Lee. Cu toate acestea, o echipă de cercetători a sugerat acum că edemul a fost cauzat de hiponatremie.

„Incapacitatea rinichiului de a excreta excesul de apă l-a ucis pe Lee”

Cu alte cuvinte, suntem de părere că incapacitatea rinichiului de a excreta excesul de apă l-a ucis pe Bruce Lee” , au scris oamenii de ştiinţă în lucrarea publicată în Clinical Kidney Journal.

Mai mulţi factori sugerează că Lee ar fi consumat cantităţi neobişnuit de mari de lichide la acea vreme, din cauza dietei sale, care consta în multe sucuri şi băuturi proteice, şi a consumului de marijuana, care provoacă o sete crescută.

Pe scurt, Lee avea mai mulţi factori de risc care predispun la hiponatremie, care rezultă din interferenţa cu mecanismele homeostaziei apei care reglează atât aportul de apă, cât şi excreţia de apă” , au scris cercetătorii.

Noi emitem ipoteza că Bruce Lee a murit din cauza unei forme specifice de disfuncţie renală: incapacitatea de a excreta suficientă apă pentru a menţine homeostazia apei” .

Cercetătorii au concluzionat: „În mod ironic, Lee a făcut celebru citatul «Fii apă, prietene» , dar excesul de apă pare să-l fi ucis în cele din urmă” .