• Multe studii privind impactul alcoolului asupra sănătății arată un efect de curbă în J, în care ratele de deces sunt cele mai scăzute în rândul celor care beau puțin.
  • Atunci când echipa canadiană a combinat datele studiilor în analiza sa, aceasta a sugerat că băutorii ușori până la moderați au avut un risc cu 14% mai mic de deces pe parcursul perioadei de studiu, comparativ cu abstinenții.
  • „Estimările beneficiilor pentru sănătate ale alcoolului au fost exagerate, în timp ce daunele sale au fost subestimate în majoritatea studiilor anterioare”, a declarat Stockwell.

Pentru băutorii obișnuiți este o sursă de mare confort: multitudinea de studii care spun că un pahar de băutură zilnic este mai bun pentru o viață mai lungă decât evitarea completă a alcoolului, scrie The Guardian. Cu toate acestea, o nouă analiză pune sub semnul întrebării acest mod de gândire și pune mesajul optimist pe seama cercetărilor eronate care compară băutorii de alcool cu persoanele bolnave și abstinente.

Oamenii de știință din Canada au analizat 107 studii publicate privind obiceiurile de băut ale oamenilor și cât de mult au trăit aceștia. În cele mai multe cazuri, aceștia au constatat că băutorii erau comparați cu persoane care se abțineau sau consumau foarte puțin alcool, fără a se lua în considerare faptul că unii au redus consumul sau au renunțat din cauza stării de sănătate.

Constatarea înseamnă că printre abstinenți și băutorii ocazionali se află un număr semnificativ de persoane bolnave, ceea ce face ca starea medie de sănătate a grupului să scadă și ca băutorii ușori și moderați să pară mai bine situați în comparație.

Recomandări

MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI
PUTIN RIPOSTEAZĂ
CLIMA PROVOACĂ DISCUȚII
JAMIE E ELIBERAT

„A fost o lovitură de propagandă pentru industria alcoolului să propună că utilizarea moderată a produsului lor prelungește viața oamenilor”, a declarat Dr. Tim Stockwell, primul autor al studiului și om de știință la Institutul canadian pentru cercetarea consumului de substanțe de la Universitatea din Victoria.

„Ideea a influențat orientările naționale privind consumul de alcool, estimările privind povara alcoolului asupra bolilor la nivel mondial și a fost un impediment în elaborarea unor politici eficiente privind alcoolul și sănătatea publică”, a adăugat el. Detaliile sunt publicate în Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

Multe studii privind impactul alcoolului asupra sănătății arată un efect de curbă în J, în care ratele de deces sunt cele mai scăzute în rândul celor care beau puțin. Atunci când echipa canadiană a combinat datele studiilor în analiza sa, aceasta a sugerat că băutorii ușori până la moderați – cei care beau între un pahar pe săptămână și două pe zi – au avut un risc cu 14% mai mic de deces pe parcursul perioadei de studiu, comparativ cu abstinenții.

Dar beneficiul aparent s-a evaporat la o inspecție mai atentă. În studiile de cea mai bună calitate, care au inclus persoane mai tinere și s-au asigurat că foștii băutorii și băutorii ocazionali nu erau considerați abstinenți, nu a existat nicio dovadă că băutorii ușori până la moderați trăiau mai mult. Acest lucru a fost observat doar în cercetările mai slabe care nu au reușit să separe foștii băutori și abstinenții pe viață.

„Estimările beneficiilor pentru sănătate ale alcoolului au fost exagerate, în timp ce daunele sale au fost subestimate în majoritatea studiilor anterioare”, a declarat Stockwell.

„Marea majoritate a studiilor anterioare compară băutorii cu un grup din ce în ce mai nesănătos de persoane care în prezent se abțin sau beau foarte puțin. Știm că oamenii renunță sau reduc consumul de alcool atunci când devin bolnavi și mai fragili odată cu vârsta. Studiile cele mai tendențioase au inclus în grupul de comparație multe persoane care au încetat sau și-au redus consumul de alcool din motive de sănătate, făcând astfel ca persoanele suficient de sănătoase pentru a continua să bea să pară și mai sănătoase”, a adăugat el.

Citește și