• Un nou studiu confirmă că băutura în exces chiar te face să pari mai bătrân.
  • Stilul de viață poate face cu adevărat o diferență în ceea ce privește vârsta la care vă simțiți și arătați.
  • Experții analizează și alți factori legați de stilul de viață care pot contribui la acest lucru.

Nu putem scăpa de îmbătrânire – și nici nu ar trebui să ne simțim presați să arătăm ca și cum am fi scăpat de ea. Dar faptul că arătați mult mai bătrâni sau mai tineri decât vârsta voastră biologică nu ține doar de genetică.

Potrivit The Independent, stilul de viață poate face cu adevărat o diferență în ceea ce privește vârsta la care vă simțiți și arătați. Dr. Noel Young, asociat în domeniul inovațiilor clinice pentru compania de testare a sângelui, spune: ,,Bolile cronice, precum bolile de inimă și diabetul, care sunt determinate în majoritatea cazurilor de stilul de viață, sunt foarte frecvente și sunt asociate cu o îmbătrânire mai rapidă.”

Young subliniază că ,,aceste afecțiuni sunt legate de telomeri mai scurți” (structuri care acoperă capătul cromozomilor noștri și îi protejează de deteriorare), dar adaugă: ,,Vestea bună este că adoptarea anumitor modificări ale stilului de viață poate ajuta la prevenirea bolilor cronice și a îmbătrânirii mai rapide care le însoțește” .

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

Iată care sunt cele șase alegeri legate de stilul de viață care vă pot face să îmbătrâniți mai repede.

Beți prea mult

Un nou studiu al Universității Oxford a găsit noi dovezi că alcoolul accelerează îmbătrânirea biologică. Experții au examinat date de la aproape 250.000 de persoane.

Dr. Anya Topiwala, conducătorul studiului, a declarat: ,,Îmbătrânirea biologică mai avansată – crește riscul de apariție a unor boli la vârste mai înaintate, cum ar fi Alzheimer, cancer și boli de inimă. Evident, nu ne putem schimba genetica, dar ne putem schimba stilul de viață prin reducerea consumului de alcool, creșterea activității fizice și renunțarea la fumat, dacă vrem să reducem riscul de îmbătrânire biologică mai rapidă„.

Soarele

Diferite studii au arătat că lumina soarelui poate îmbătrâni pielea – un studiu francez din 2013 a constatat că expunerea la razele UV este responsabilă pentru 80% din semnele vizibile de îmbătrânire a feței.

A sta mult pe scaun

Devenim din ce în ce mai sedentari și, pe măsură ce îmbătrânim, este mai greu să construim mușchi. Pierdem în jur de 1% din masa musculară în fiecare an începând cu vârsta de 35 de ani, ceea ce ne expune la riscul de osteoporoză, fragilitate și căderi cu leziuni precum fracturile de șold pe măsură ce îmbătrânim.
,,Așadar, păstrați-vă activi în viața de zi cu zi„.

Fumatul

Se crede că fumatul afectează producția de colagen, proteina care menține pielea sănătoasă și elastică. Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru produce mai puțin colagen, motiv pentru care pielea începe să se lase și să se rideze. Fumatul poate accelera acest proces.

Un studiu realizat în 2009 de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Atlanta a descoperit patru factori care pot contribui la prevenirea a aproape 80% din bolile cronice asociate adesea cu îmbătrânirea. Cercetarea i-a citat pe aceștia: să nu fumezi niciodată, să ai un indice de masă corporală mai mic de 30, să faci cel puțin 3,5 ore pe săptămână de activitate fizică și să urmezi o dietă sănătoasă.

O dietă proastă

Alimentele bogate în fibre, precum legumele, fasolea sunt alimente pline de nutrienți precum vitaminele C și E și beta-caroten, precum și de alți antioxidanți. Fibrele pe care le conțin sunt, de asemenea, un nutrient important care ajută la reglarea zahărului din sânge, la scăderea nivelului de colesterol și la menținerea unui biom intestinal sănătos.

Stresul și lipsa somnului

Stresul pe termen lung este asociat cuo viață mai scurtă. Privarea de somn crește, de asemenea, șansele de a avea comportamente nesănătoase, cum ar fi lipsa exercițiilor fizice și consumul de alimente dulci și grase, ceea ce crește riscul de îmbolnăvire.

Este important să aveți între șapte și nouă ore de somn de bună calitate pe zi, subliniază studiul. Asigurați-vă, pe cât posibil, că mediul în care dormiți este întunecat, liniștit și răcoros.