• Cercetătorii au găsit o legătură clară între frecvența și durata stării de veghe inconștientă în timpul somnului nocturn și un risc crescut de a muri din orice cauză
  • Somnul perturbat crește riscul de deces prematur, în special la femei
  • 12% dintre femeile chestionate cu un somn perturbat au dezvoltat boli cardiovasculare

Tu câte ore dormi pe zi? Un nou studiu arată ca dacă dormi mult, nu e bine. Dar și prea puțin somn strică.

Iar dacă până acum credeai că un pui de somn îți dă un reset, ei bine, un nou studiu publicat în European Heart Journal arată că aceste obiceiuri îți fac, de fapt, mai mult rău. Somnul perturbat crește riscul de deces prematur, în special la femei.

Pentru prima dată, cercetătorii au găsit o legătură clară între frecvența și durata stării de veghe inconștientă în timpul somnului nocturn și un risc crescut de a muri din orice cauză, preponderent din cauza bolilor cardiovasculare.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

În special la femei. Mai exact, femeile care au avut perioade de veghe mai dese, adică un pui de somn cum i se mai spune în popor, pe perioade mai lungi de timp au avut un risc aproape dublu de a muri din cauza unei boli cardiovasculare, în comparație cu populația generală feminină. La fel se întâmplă și în cazul insomniilor. Vorbesc doar despre femei, pentru că asocierea a fost mai puțin clară la bărbați.

La acest studiu au participat 2.221 bărbați și 2.574 femei. Participanții au fost urmăriți pe o perioadă de șase, până la 11 ani. Studiile au dovedit o corelaţie între durata somnului și bolile cardiovasculare, care apar cu frecvenţă mai mare la cei cu durata somnului mai mică de 6 ore sau mai mare de 10 ore.

12% dintre femeile chestionate care au un somn perturbat au dezvoltat boli cardiovasculare, aproape dublu față de femeile de o vârstă similară din populația generală, care au avut un risc de 6,7%.

Iar dacă dormi prea mult, studiul arată că cei care au avut durata somnului mai mare de 8 ore prezintă un risc de 1,5 ori mai mare de accident cerebral.