• Inteligența emoțională vă poate ajuta să construiți și să consolidați relațiile.
  • Oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional sunt interesați de ceea ce simt ceilalți și de ceea ce au de spus.
  • Dacă nu sunteți de acord cu cineva, exprimați acest lucru cu tact și fără a intra în confruntare.

Inteligența emoțională este abilitatea de a identifica și de a înțelege emoțiile – atât pe cele proprii, cât și pe cele ale celorlalți. Cercetările au arătat că acesta este un atu rar și valoros. Inteligența emoțională vă poate ajuta să construiți și să consolidați relațiile, să treceți peste conflicte și să îmbunătățiți satisfacția generală la locul de muncă, relatează CNBC.

Experții în psihologie spun că, dacă folosiți aceste 13 fraze în fiecare zi, fără să vă gândiți la asta, aveți o inteligență emoțională mai mare decât majoritatea oamenilor:

1. Puteți să-mi spuneți mai multe despre asta?

Oamenilor care nu au conștiință de sine le pasă doar de propriile gânduri și opinii. Oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional sunt interesați de ceea ce simt ceilalți și de ceea ce au de spus.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Comunicați într-un mod care să încurajeze oamenii să vorbească despre sentimentele și experiențele lor și folosiți răspunsurile lor ca pe o oportunitate de învățare.

2. Am înțeles.

Spunându-i cuiva că îl înțelegeți, creați un mediu de cooperare perfect pentru consolidarea echipei. Alte fraze similare precum Înțeleg ce vrei să spui” și Înțeleg unde vrei să ajungi” semnalează că asculți cu adevărat și deschide liniile de comunicare.

3. Înțeleg ce spui, dar…

Această frază evidențiază un alt aspect important al inteligenței emoționale: capacitatea de a acționa cu diplomație atunci când aveți de-a face cu persoane și situații dificile.

Dacă nu sunteți de acord cu cineva, exprimați acest lucru cu tact și fără a intra în confruntare. Scopul este de a facilita ajungerea la o soluție reciproc acceptabilă.

4. Ce părere ai despre asta?

Pentru a-i face pe oameni să se simtă recunoscuți și respectați, acordați-le atenție și acordați-le timp pentru a-i înțelege și empatiza cu ei. În timp ce îi ascultați, faceți un efort să vă puneți în locul lor într-un mod semnificativ.

5. Nu sunt sigur ce s-a întâmplat. Îmi puteți explica problema?

Cu această frază, știți că cineva are o problemă și, în loc să reacționați negativ, îl invitați să își împărtășească gândurile. Alternative similare: Poți să clarifici asta pentru mine?” sau Ceea ce aud de la tine este că [X]. Este corect?”

6. Ce vrei să spui?

Atunci când cereți cuiva o clarificare, îi cereți să spună ceva într-un mod diferit sau să vă ofere mai multe informații pentru ca dumneavoastră să îl înțelegeți mai bine. Acest lucru este diferit de a cere unei persoane să repete ceva.

7. Ai făcut o treabă bună!

A arăta apreciere este un lucru foarte important. Recunoaște eforturile și realizările altor persoane. Atunci când complimentați pe cineva, creați imediat o vibrație pozitivă. Spunând Te apreciez” îi face pe ceilalți să te aprecieze și mai mult.

8. Amândoi aveți argumente bune. Să vedem cum putem lucra împreună.

Această frază vă poate ajuta să rezolvați cu diplomație punctele dificile prin recunoașterea punctelor de vedere diferite.

Odată ce i-ați încurajat pe toți să își împărtășească preocupările, puteți rezolva mai ușor o potențială problemă. Studiile arată că abilitatea de a rezolva conflicte este o marcă a inteligenței emoționale.

9. Mi-ar plăcea să știu ce părere aveți despre asta.

Această frază, precum și altele similare, cum ar fi Îmi puteți da un sfat?” sau Vă deranjează dacă vă cer părerea?”, sunt recunoscute ca fiind folosite de oamenii care au inteligența emoțională mai dezvoltată.

Îi permiți altcuiva să se simtă mândru de el însuși, ceea ce îl face să aibă o părere foarte pozitivă despre tine.

10. Această situație mă îngrijorează.

Atunci când există o problemă, oamenii cu o inteligență emoțională dezvoltată nu se concentrează asupra persoanei care a creat-o, ci asupra situației generale.

În acest fel, nu învinovățești pe cineva și nu îl pui pe partea defensivă. În schimb, explici cum te simți în legătură cu ceea ce s-a întâmplat, ceea ce te ajută să eviți să pari pasiv-agresiv sau antagonist.

11. Simt asta pentru…

Când ești inteligent din punct de vedere emoțional, te conectezi cu emoțiile tale pe măsură ce se întâmplă, în momentul respectiv.

Acest tip de conștientizare de sine îți permite să împărtășești mai bine propriile emoții și impresii cu alte persoane, ceea ce le face să se simtă mai aproape de tine și le încurajează să facă același lucru.

12. Îmi pare rău.

A avea o doză sănătoasă de umilință este ceva obișnuit în rândul persoanelor cu o inteligență emoțională ridicată. Nu vă fie teamă să spuneți „Îmi pare rău”. Atunci când faceți o greșeală, recunoașteți-o și cereți-vă scuze sincer față de cine merită.

13. Vă mulțumesc!

Nu uitați acele cuvinte magice” pe care ați fost învățați când erați copii. Vă rog”, mulțumesc” și cu plăcere” sunt întotdeauna apreciate.

Din păcate, politețea obișnuită nu este atât de frecventă în zilele noastre, dar pentru oamenii cu inteligență emoțională dezvoltată, este normală, potrivit studiilor. A fi politicos nu este doar o marcă a unei inteligențe emoționale ridicate, ci și un mod de a arăta respect față de ceilalți, ceea ce îi face să te prețuiască mai mult.

Citește și: