• Un nou studiu explorează modul în care creierul consolidează și stochează amintirile prin stimularea sincronizată a zonelor cerebrale în timpul somnului.
  • Prin utilizarea electrozilor plasați în creierul pacienților cu epilepsie, cercetătorii au reușit să consolideze amintirile prin stimulare sincronizată în timpul somnului profund.
  • Descoperirea ar putea avea implicații importante în tratamentul tulburărilor de memorie.

Un nou studiu a demonstrat modul în care creierul consolidează și stochează amintirile în timpul somnului prin stimularea sincronizată a anumitor zone ale creierului, relatează Medical Xpress. Aceasta este prima cercetare care explorează în mod cauzal acest proces misterios al consolidării amintirilor în timpul somnului.

Studiul s-a desfășurat cu participanți care sufereau de epilepsie severă și care au fost de acord să participe în timp ce erau monitorizați pentru crizele lor. Prin plasarea de electrozi în creierul pacienților, cercetătorii au urmărit activitatea cerebrală în timpul somnului profund, perioadă în care se crede că amintirile sunt consolidate și stocate pe termen lung.

Folosind stimularea sincronizată a zonelor relevante ale creierului în timpul somnului, cercetătorii au reușit să consolideze amintirile la participanți. Aceștia au fost expuși anterior la imagini asociate cu celebrități și animale, iar a doua zi dimineața li s-au prezentat din nou imaginile. Cei care au primit stimulare sincronizată în timpul somnului și-au amintit mai bine imaginile pe care le văzuseră cu o seară înainte.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Este important de menționat că participanții nu au simțit nimic în urma stimulării. Cercetătorii subliniază că procesul de consolidare a amintirilor în timpul somnului nu redă evenimentele exact așa cum au avut loc, ci are rolul de a eficientiza stocarea și accesarea ulterioară a acestor amintiri.

Această descoperire aduce noi informații despre modul în care creierul funcționează în timpul somnului și cum este implicat în consolidarea amintirilor. De asemenea, înțelegerea mai profundă a legăturii dintre somn și memorie ar putea fi benefică pentru persoanele cu tulburări de memorie, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.

Studiul a fost descris ca o „amplificare a memoriei” și, în viitor, cercetătorii speră că tehnologia de stimulare a creierului ar putea fi utilizată pentru a ajuta persoanele cu probleme de memorie. Totuși, în prezent, acest tip de tehnologie necesită intervenții chirurgicale complexe pentru implantarea electrozilor în creier.

Dr. Itzhak Fried, neurochirurgul care a condus studiul, a subliniat potențialul viitor al combinației între stimularea creierului, învățarea profundă și inteligența artificială pentru a crea un sistem puternic de sprijin pentru oameni. El a primit o subvenție semnificativă pentru a studia modul în care inteligența artificială poate identifica și consolida amintiri specifice din creier.

„Pacienții sunt capabili să ne spună când își amintesc ceva, ceea ce reprezintă o mare oportunitate”, a spus el.

Există, de asemenea, și posibilitatea utilizării acestei tehnologii pentru identificarea și recodificarea amintirilor traumatice, precum cele legate de război sau abuz.

Cu toate acestea, este important de menționat că tehnologia de stimulare a creierului în prezent necesită o intervenție chirurgicală complexă pentru implantarea electrozilor. Cu toate acestea, cercetătorii speră că în viitor această tehnologie va deveni mai accesibilă și mai puțin invazivă.

Studiul realizat oferă o înțelegere mai profundă a procesului de consolidare a amintirilor în timpul somnului și evidențiază importanța somnului adecvat pentru funcționarea optimă a creierului și a memoriei. De asemenea, deschide noi perspective pentru cercetările ulterioare și pentru dezvoltarea de intervenții terapeutice care să sprijine persoanele cu tulburări de memorie.

Citește și: