- Telefoanele mobile au devenit o prezență constantă în viața de familie.
- Părinții care stau mult pe telefon ajung să își neglijeze copiii și restul familiei.
- Cercetările au arătat că această „tehnoferență” poate afecta comportamentul copiilor.
- Părinții distrași de telefoane devin mai puțin receptivi la nevoile copiilor lor.
- Neatenția la nevoile copiilor duce la interacțiuni de calitate mai proastă cu aceștia.
Ce face copilul tău cât tu stai pe telefon? Când părinții petrec prea mult timp pe smartphone, pot ajunge să își excludă copiii din interacțiunile zilnice.
Advertisment
Un studiu publicat de PsyPost arată că utilizarea excesivă a telefonului de către părinți poate perturba
timpul petrecut în familie și crește nivelul de stres. Acest comportament poate genera sentimente de respingere și lipsă de atenție pentru cei mici, afectându-le dezvoltarea emoțională.
Specialiștii atrag atenția că părinții ar trebui să fie conștienți de timpul petrecut pe telefon și să prioritizeze conectarea cu copiii în momentele cheie ale zilei.
Recomandări
Cum afectează utilizarea excesivă a telefonului de către părinți dezvoltarea emoțională a copiilor?
„Dacă rămânem conectați acolo, riscăm să îl lăsăm singur și riscăm repercursiuni fizice, psihice, comportamentale. Copilul poate rămâne cu ideea că el nu este suficient de important. Că el nu este suficient de interesant din moment ce tata stă cu capul în cutia aia sau în ecranul telefonului sau în televizor sau în laptop.
Din moment ce el stă acolo iar eu stau aici singur, înseamnă că e mai interesant ce găsește el acolo. Asta este viitoarea schemă de stimă de sine redusă. Viitoarea schemă de sunt insuficient de deștept, de frumos, de atractiv și așa mai departe. Deci iată un prim pericol la nivel emoțional, la nivel psihic vorbim.
La nivel comportamental cine va fi acest copil? Va fi viitorul evitant. Va evita comportamentele, socializarea, relațiile, pentru că el nu va ști ce să spună după bună ziua. Că nu l-a învățat, n-a avut timp. Nu a avut de unde să învețe.
Este arhi-cunoscută situația gravă când cu ani în urmă s-a mediatizat cazul. O mamă care avea un copil mic, abia născut, rămânând conectată ore în șir la calculator, nu mai spun de ce, pentru niște jocuri online, l-a lăsat nemâncat. Este un caz adevărat.
De la faptul că ne rămâne nemâncat, că poate să cadă, să-și rupă un picior, să se joace cu câinele, să-l muște câinele, să se întâmple ceva, un accident casnic. Și până la drame de acest gen, mai ales că ele s-au întâmplat, nu e departe, nu e cale lungă. Deci nu sunt numai repercursiuni în plan psihic privind dezvoltarea emoțională a copilului”, a declarat Grațiela Dan, psiholog, pentru Aleph News.
Citește și
- Elon Musk desfășoară de câteva luni teste în România, prin intermediul operatorului său de internet prin satelit Starlink
- Jimmy Carter este primul fost președinte american care a ajuns la vârsta de 100 de ani
- Plaja nu e doar pe timpul verii! Iată câteva destinații pentru o vacanță perfectă în Octombrie
Partenerii noștri