- România este pe locul 9 în Europa la risipa alimentară
- Pe primul loc în clasamentul risipei alimentare este Anglia
- Fiecare român risipește anual 192 de kilograme de mâncare
- Fiecare român cheltuie 27% din venituri pe mâncare
Hai să îți arăt un top care nu ne face deloc cinste. Suntem pe locul 9 în Europa la risipă alimentară. O treime din mâncarea pe care o cumpărăm ajunge la coșul de gunoi, uneori fără ca ambalajul să fi fost deschis. Dar mai rău decât asta e că ultimele studii ale Eurostat spun că românii cheltuiesc 27% din venituri pe mâncare, cu mult peste media europeană de 12%.
Tu ştii ce trebuie să faci ca să nu risipeşti mâncarea?
Cercetători din patru universităţi din România, Macedonia de Nord şi Republica Moldova au demarat cea mai amplă anchetă de evaluare a fenomenului risipei alimentare.
Laura, de pildă, recunoaşte că aproape 40% din alimentele pe care le cumpără într-o lună ajung la gunoi. În timpul pandemiei tânăra a gătit foarte mult, dar acum, după ce a început să meargă din nou la serviciu, spune că nu mai are timp să consume toate alimentele din frigider.
Uite ce mărturisește Laura Goarnă, consumator: „În pandemie am gătit foarte mult, dar odată ce am început serviciul nu m-am dezobişnuit din a cumpăra alimente, aşa că frigiderul meu este în continuare ticsit, crezând că o să gătesc, dar mai mult am comandat. Am aceste brânzeturi, aceste paste, care sunt expirate din luna a 5-a şi din luna a 6-a pe care o să le arunc. Am ciorba de la mama care e deja de mai bine de două săptămâni pe care nu am apucat să o mănânc şi o să o arunc şi cu siguranţă mai sunt şi alte alimente care vor ajunge la gunoi.”
Specialiştii spun că primul pas pentru a evita risipa alimentară este să mergi la cumpărături cu o listă. Prof. Dr. CRISTINA POCOL, coordonator proiect, USAMV Cluj, spune: „Se urmăreşte studierea comportamentului populaţiei cu privire la lupta împotriva risipei alimentare în gospodării. Nu există suficientă educaţie în acest sens, adică prea puţină lume foloseşte o listă de cumăpărături, foarte puţină lume ştie că trebuie să îşi aranjeze alimentele în anumit fel pe rafturile frigiderului, nu citesc eticheta.”
- Fontana di Trevi se redeschide după mai multe săptămâni de curățenie și trece printr-o fază de testare pentru a restricționa turișții
- Ce porți în 2025? Tendințele care-ți transformă ținuta în eleganța casual a sezonului de primăvară
- Benjamin Netanyahu ameninţă că va acţiona cu „forţă şi hotărâre” contra rebelilor Houthi din Yemen
- Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
- Vladimir Putin l-a primit la Kremlin pe premierul slovac Robert Fico. Ce au discutat cei doi lideri