• Triburile Owahimba și Owazimba din districtele Kunene și Omusati din nordul Namibiei au o cultură conservată, care nu a cedat influenței și agitației occidentale.
  • Atunci când un vizitator bate la ușă, bărbatul își arată aprobarea și plăcerea de a-și vedea oaspetele dându-i atitudinea Okujepisa Omukazendu.
  • Deși întreaga lume poate ataca practicile lor culturale de lungă durată, oamenii sunt mândri de modul lor de viață.

Triburile Owahimba și Owazimba din districtele Kunene și Omusati din nordul Namibiei au o cultură conservată, care nu a cedat influenței și agitației occidentale. Cu o populație de peste 50.000 de locuitori, femeile se ocupă zilnic de mulsul vacilor, de îngrijirea copiilor și de alte sarcini ample, în timp ce bărbații merg la vânătoare, plecând uneori pentru perioade lungi de timp.

Bogăția acestor nomazi este determinată de numărul de animale pe care le deține o persoană. Practica de a oferi o soție unui oaspete nu se menține nicăieri, cu excepția regiunilor Kunene și Omusati din nordul Namibiei. Oamenii sunt poligami, iar fetele se căsătoresc imediat ce ajung la pubertate. Ei se opun capcanei vieții moderne.

Nu poți ignora pielea roșie pe care o au. Culoarea roșie pe care o vedeți pe pielea lor se numește pastă otjize (o combinație de grăsime de unt, scrub omuzumba și ocru) și are rolul de a le proteja pielea de soare și de mușcăturile de insecte. De asemenea, ei se ghidează după credința conform căreia culoarea roșie înseamnă pământ și sânge”. În loc să facă baie, femeile fac o baie de aburi și își aplică pe piele rășini aromatice.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

Onoarea este relativă

Acordă onoare acolo unde onoarea se cuvine: acest dicton este aplicat diferit în acest trib. Atunci când un vizitator bate la ușă, bărbatul își arată aprobarea și plăcerea de a-și vedea oaspetele dându-i atitudinea Okujepisa Omukazendu. Această practică înseamnă, la propriu, că soția sa este dată oaspetelui pentru a-și petrece noaptea, în timp ce bărbatul doarme în altă cameră. Dacă nu există o cameră disponibilă, soțul ei va dormi afară.

Această tradiție moștenită are „beneficiile” sale în comunitate: reduce gelozia și promovează relațiile. Femeia are puțin sau deloc de spus în luarea deciziilor. În primul rând, ascultă cererile soțului ei. Ea are opțiunea de a refuza să doarmă cu el, dar trebuie să doarmă în aceeași cameră cu oaspetele. Ea are, de asemenea, dreptul de a-i oferi soțului ei prieteni atunci când acesta o vizitează, dar acest lucru se întâmplă rar.

Deși întreaga lume poate ataca practicile lor culturale de lungă durată, oamenii sunt mândri de modul lor de viață. Este o cultură pe care mulți o consideră destul de neconvențională, dar de care Owahimba și Owazimba sunt extrem de mândri. Unii decid să o numească schimb de soții”. De-a lungul anilor, a stârnit dezbateri aprinse în țară.

În 2014, un parlamentar namibian a încercat să înscrie această practică culturală în lege. Într-o țară cu una dintre cele mai ridicate rate de infectare cu HIV din lume, acest lucru a ridicat multe întrebări. Dar triburile Owahimba și Owazimba își apără practica culturală, spunând că aceasta le întărește prieteniile și previne promiscuitatea.

Este o cultură care ne oferă unitate și un sentiment de comunitate”, a declarat Kazeongere Tjeundo, deputat și vicepreședinte al Alianței Democratice Turnale din Namibia, partid de opoziție.