• Rapperița americană Doja Cat a făcut senzație la Săptămâna Modei de la Paris într-o rochie semnată Schiaparelli.
  • Dar prezența a mii de cristale minuscule în imediata apropiere unele de altele a provocat panică în rândul multor utilizatori de internet.
  • Încă prea puțin cunoscută, această boală care îmbracă forme multe și variate are un nume: triphofobia.

O săptămână nebună pentru Schiaparelli! După ce a declanșat furia PETA din cauza rochiilor sale cu capete” false de animale, directorul său artistic Daniel Roseberry a pus pe jar oamenii din social media cu ținuta suprarealistă pe care a conceput-o pentru rapperul american Doja Cat cu ocazia Săptămânii Modei de la Paris, luni, 23 ianuarie.

5 ore de muncă, 30.000 de cristale Swarovski

Îmbrăcată în roșu, tânăra era acoperită din cap până în picioare cu 30.000 de cristale Swarowski, un look diabolic dezvoltat ca parte a unei colecții cu un titlu ambiguu: Inferno Couture. Trebuie spus că unii internauți au reacționat cu angoasă și chiar panică la imaginile cu sosirea vedetei la show, relatează presa franceză.

Tripofobii nu suportă să vadă găuri mici

Tulburarea exprimată de acești utilizatori de internet are un nume: tripophobia. Conform definiției oferite de revista Santé Magazine, aceasta se caracterizează printr-o emoție neplăcută atunci când o persoană se confruntă cu viziunea unor găuri sau a unor forme geometrice multiple, grupate sau apropiate” .

În viața de zi cu zi, suporturile acestei fobii sunt multiple: fagurii de miere, ciorchinii de struguri, bulele dintr-un baton de ciocolată și chiar interiorul unui burete. Simptomele? Anxietate, greață, dureri de cap, frisoane și tahicardie. Un adevărat coșmar pentru cei care suferă de ea.

Cum de nu au vomitat cei din jurul ei… Mi s-a declanșat triphofobia”.

Unul dintre comentariile de pe Twitter ale vedetei. Comentarii care, deși laudă munca remarcabilă depusă pentru realizarea acestui look, regretă amarnic efectele induse de o astfel de ținută.

Alte fobii asociate?

Potrivit unui studiu american privind temerile iraționale, publicat în 2012, triphofobia afectează până la 16% din populație, în forme mai mult sau mai puțin severe, și este mai frecventă la bărbați decât la femei. Singurul tratament cunoscut până în prezent? Expunerea prelungită la sursa acestei anxietăți.

În Statele Unite, această boală încă puțin cunoscută a primit o mare atenție mediatică în urmă cu câțiva ani.