• Consumul adecvat de proteine vegetale, precum leguminoasele, nucile și cerealele integrale, promovează longevitatea.
  • Calciul și vitamina D sunt esențiale pentru sănătatea oaselor.
  • Lactatele, laptele vegetal îmbogățit și legumele cu frunze verzi oferă nutrienți esențiali.

Vrei să trăiești mult și să fii sănătos? Nutriționiștii îți spun clar, cheia este o dietă echilibrată cu legume, fructe și pește. Conform Ghidului New York Times, alimentele pline de nutrienți, cum sunt uleiul de măsline, nucile și cerealele integrale, ar trebui să fie mereu în farfuria ta.

De ce să mâncăm pește și nu un alt tip de carne?

Conform mai multor studii, peștele este o alegere grozavă pentru că e bogat în omega-3. Plus, e mai ușor de digerat decât alte tipuri de carne și are mai puține grăsimi nesănătoase. De asemenea dacă nu ești fan pește, poți mânca fructe de mare. Și dacă nu ești fan crustacee și nu vrei altă carne ca opțiune, poți înlocui cu năut, linte sau tofu. Totuși, asta nu înseamnă că alte tipuri de carne nu sunt bune. Carnea de pui sau de curcan, de exemplu, poate fi o sursă excelentă de proteine slabe. Important e să alegi echilibrat și să le incluzi pe toate în dieta ta, în funcție de ce îți face bine. Iar dacă poți să iei carnea de la producători locali sau de la bunicii de la țară e și mai bine.

Mulți oameni ajung și să se înfometeze. Este asta o variantă?

Cercetările spun că nu este o variantă sănătoasă să te înfometezi când treci la o alimentație mai sănătoasă. Scopul este să faci alegeri mai bune, nu să renunți complet la mâncare. Din fericire ai multe alternative în momentul ăsta încât să nu fie nevoie să mori de foame. Cel mai important e să încerci să descoperi ce îți poate oferii fiecare aliment, ca să îți creezi farfurii bogate și eventual să îți calculezi în linii mari caloriile, în funcție de care e scopul tău.

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

Cum arată o farfurie sănătoasă?

În jumătate din farfurie ar trebui puse legume proaspete sau gătite precum broccoli, morcovi sau spanac. Un sfert este dedicat proteinelor din surse vegetale precum năut, poate chiar falafel. Iar restul să fie ocupat de carbohidrați sănătoși precum orez brun sau cartofi dulci. La final adaugă o lingură de grăsimi sănătoase, cum ar fi avocado sau semințe de in, pentru un plus de nutrienți.

Citește și