- Cercetătorii au analizat 194 de adulți cu vârste cuprinse între 65 și 85 de ani care nu prezentau semne de declin cognitiv.
- Participanții au efectuat trei antrenamente pe săptămână.
- După șase luni de exerciții fizice, participanții au fost supuși unei sarcini menite să le testeze memoria.
Un studiu recent a arătat acum că un anumit tip de antrenament poate fi mai bun decât altele atunci când vine vorba de îmbunătățirea sănătății creierului. Cercetătorii au descoperit o legătură între antrenamentele cu intervale de intensitate ridicată (HIIT) și îmbunătățirea memoriei și a volumului creierului la adulții în vârstă. Iar aceste beneficii pentru creier au durat chiar și până la cinci ani după finalizarea studiului, scrie Mirage News.
Cercetătorii au analizat 194 de adulți cu vârste cuprinse între 65 și 85 de ani care nu prezentau semne de declin cognitiv. Participanții au fost repartizați, timp de șase luni, fie la un program de exerciții de intensitate scăzută, fie la un program de exerciții de intensitate moderată, fie la un program de exerciții HIIT. Participanții au efectuat trei antrenamente pe săptămână.
Antrenamentele cu intensitate redusă au constat în 30 de minute de exerciții de stretching, echilibru și relaxare. Antrenamentele cu intensitate moderată au constat în 30 de minute de mers rapid pe banda de alergare.
Sesiunile HIIT au fost, de asemenea, efectuate pe o bandă de alergare, unde participanții au efectuat o sesiune de patru minute de exerciții intense (la aproximativ 80-95% din ritmul lor cardiac maxim), întreruptă cu trei minute de recuperare. Acest lucru a fost repetat de patru ori.
După șase luni de exerciții fizice, participanții au fost supuși unei sarcini menite să le testeze memoria. Participanții din grupul HIIT au făcut mai puține erori la această sarcină în comparație cu cei din grupurile cu intensitate scăzută și moderată.
Atunci când participanții au fost supuși din nou acestei sarcini de memorie cinci ani mai târziu, cei din grupul HIIT au obținut rezultate mai bune decât cei din celelalte grupuri. Scorurile grupurilor cu intensitate scăzută și moderată au rămas la fel și nu au prezentat nicio îmbunătățire.
Asta nu este tot. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că grupul de antrenament HIIT a avut mai puțină contracție a volumului creierului legată de vârstă. Scanările RMN ale creierului au arătat că hipocampusul drept, o zonă implicată în memorie, a fost mai bine conservat în grupul HIIT decât în celelalte două grupuri. Ca și în cazul îmbunătățirii memoriei, aceste beneficii au fost menținute chiar și la cinci ani după încheierea studiului.
Beneficiile pentru creier
Există trei mecanisme probabile care ar putea explica de ce HIIT pare să fie atât de benefic pentru sănătatea creierului.
Primul este că HIIT îmbunătățește condiția cardiovasculară. Aceasta, la rândul său, este benefică pentru buna funcționare a creierului.
Antrenamentele HIIT regulate îmbunătățesc capacitatea cardiorespiratorie, ceea ce face ca inima să pompeze mai ușor sângele în corp. Acest lucru reduce ulterior forța exercitată asupra arterelor – reducând tensiunea arterială.
Menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase este importantă pentru sănătatea creierului, deoarece hipertensiunea arterială este asociată cu o funcționare mai slabă a vaselor mici de sânge din creier. Aceste modificări sunt adesea însoțite de reducerea volumului cerebral în regiuni importante ale creierului, cum ar fi hipocampusul. Această regiune este una dintre primele afectate de boala Alzheimer.
Al doilea motiv pentru care HIIT poate fi benefic pentru sănătatea creierului este acela că reduce nivelul inflamațiilor.
S-a demonstrat că inflamația constantă, pe termen lung, are multe efecte negative asupra creierului. Aceasta este asociată cu un metabolism cerebral deficitar și cu reducerea funcției țesutului cerebral. Aceste modificări pot duce la disfuncții cognitive și au fost, de asemenea, legate de dezvoltarea bolii Parkinson și a bolii Alzheimer.
Al treilea motiv pentru care HIIT poate fi atât de benefic pentru sănătatea creierului este că are un efect pozitiv asupra celulelor creierului (neuronii). Neuronii sănătoși sunt purtătorii de informații ai creierului. Ei sunt importanți pentru memorie și pentru comunicarea dintre regiunile creierului.
Antrenamentele HIIT
Este clar că HIIT este excelent pentru sănătatea creierului. Dar un lucru pe care cercetătorii nu îl știu este cum arată planul perfect de antrenament HIIT. Cercetătorii nu sunt siguri dacă durata intervalului HIIT (efectuarea a 30 de secunde de exercițiu față de patru minute) sau numărul de intervale efectuate în fiecare sesiune contează mai mult atunci când vine vorba de beneficiile pentru sănătatea creierului. Acest lucru va fi ceva ce cercetările viitoare trebuie să investigheze.