• Fostul astronaut american Walter Cunningham, care în 1968 a zburat în spaţiu la bordul misiunii Apollo 7, prima misiune Apollo cu echipaj uman, a murit.
  • Walter Cunningham avea 90 de ani.
  • El a fost ultimul membru al echipajului misiunii Apollo 7 care mai era în viaţă.

Fostul astronaut american Walter Cunningham, care în 1968 a zburat în spaţiu la bordul misiunii Apollo 7, prima misiune Apollo cu echipaj uman, a murit, marţi, la vârsta de 90 de ani, a anunţat NASA, conform CNN și NYT.

El a fost ultimul membru al echipajului misiunii Apollo 7 care mai era în viaţă.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Cunningham s-a alăturat colegilor de echipaj Walter Schirra şi Donn Eisele pentru misiunea de 11 zile din 1968, care s-a desfăşurat pe orbita joasă a Pământului.

A fost primul zbor de testare cu echipaj uman al noii navete spaţiale Apollo, cea care în cele din urmă avea să ducă pe Lună 12 astronauţi între 1969 şi 1972.

Cunningham a fost unul dintre primii membri ai programului de zboruri spaţiale cu echipaj uman al NASA. El se alăturase agenţiei spaţiale în 1963 şi a fost selectat apoi pentru a pilota naveta spaţială Apollo 7.

Dorim să ne exprimăm imensa noastră mândrie pentru viaţa pe care a trăit-o şi profunda noastră recunoştinţă pentru omul care a fost – un patriot, un explorator, pilot, astronaut, soţ, frate şi tată” , a transmis familia Cunningham într-o declaraţie preluată de NASA. Lumea a pierdut un alt erou adevărat şi ne va lipsi foarte mult” , adaugă familia.

Născut în Creston, Iowa, cu studii de fizică la Universitatea California din Los Angeles, Cunningham avea 36 de ani când a fost lansată misiunea Apollo 7. Înainte de a se alătura NASA, Cunningham s-a înrolat în US Navy şi a început pregătirea ca pilot în 1952. A servit ca pilot de vânătoare în cadrul US Marine Corps în 54 de misiuni în Coreea.

Sunt unul dintre acei oameni care nu privesc niciodată înapoi. Mi-am adus aminte de asta abia atunci când cineva m-a întrebat, după am devenit astronaut. Tot ce ştiu este că mi-am văzut mereu de treabă şi am vrut să fac tot ce pot cât mai bine – nu mi-am dat seama la momentul respectiv, dar asta a fost, pentru că am vrut întotdeauna să fiu mai bine pregătit pentru următorul pas. Întotdeauna am privit spre viitor. Nu trăiesc în trecut” , declara fostul astronaut într-un interviu în 1999.

După ce s-a retras de la NASA în 1971, a devenit prezentator de radio. A devenit, de asemenea, un negator declarat al schimbărilor climatice cauzate de om, în ciuda consensului oamenilor de știință potrivit căruia oamenii au contribuit la creșterea temperaturilor medii pe Pământ.

Într-un interviu acordat pentru NASA în 1999, el a descris modul în care gândea în perioada în care a fost astronaut.

Sunt unul dintre acei oameni care nu au privit niciodată înapoi” , a spus el.

Tot ceea ce îmi amintesc este că mi-am cam ținut nasul la treabă și am vrut să fac tot ce pot mai bine ca – nu mi-am dat seama la momentul respectiv, dar asta a fost pentru că am vrut întotdeauna să fiu mai bine pregătit pentru următorul pas” , a continuat el.

Întotdeauna am privit spre viitor. Nu trăiesc în trecut” .