- Un alpinist a supraviețuit mai mult de 20 de ore îngropat de o avalanșă la temperaturi de -15 grade Celsius.
- El le-a spus salvatorilor că o cameră de aer care a format suprafața avalanșei nu numai că i-a oferit oxigen pentru a respira, dar l-a și izolat de temperaturile scăzute ale nopții.
- Sartori a spus că a făcut mici mișcări în timp ce era îngropat pentru a-și menține temperatura corpului cât mai ridicată și pentru a supraviețui chinului.
Un alpinist a supraviețuit mai mult de 20 de ore îngropat de o avalanșă la temperaturi de -15 grade Celsius. Carluccio Sartori, în vârstă de 54 de ani, i-a lăsat pe salvatori și pe polițiști uimiți când a fost scos din zăpadă în viață – și chiar a reușit să poarte o conversație. El le-a spus salvatorilor că o cameră de aer care a format suprafața avalanșei nu numai că i-a oferit oxigen pentru a respira, dar l-a și izolat de temperaturile scăzute ale nopții.
Incredibila salvare a bărbatului din Villanova Marchesana din Rovigo, în nord-estul Italiei, a avut loc în celebra stațiune din Valea Val Badia, în regiunea Tirolului de Sud, pe 27 ianuarie. Când a fost scos, avea o temperatură corporală de aproximativ 24 de grade Celsius, după ce și-a petrecut întreaga noapte îngropat în zăpadă. Temperatura corpului însemna că se afla în cel de-al treilea și cel mai grav stadiu de hipotermie.
După ce a fost transportat de urgență la spitalul San Maurizio din Bolzano și a fost internat la terapie intensivă, se așteaptă ca Sartori să se recupereze complet, deși a suferit câteva fracturi și degerături la mâini și picioare. Vorbind de pe patul său de spital, Sartori a declarat că, în timp ce era îngropat sub zăpadă, a încercat să rămână treaz și să nu adoarmă, dorința sa de a trăi fiind foarte puternică. El a declarat pentru agenția italiană de știri Ansa: „Noaptea a fost îngrozitoare. Am fost atât de speriat, nu voiam să mor. Știam că nu trebuia să renunț, nu trebuia să adorm deloc, altfel ar fi fost sfârșitul”.
Sartori a spus că a făcut mici mișcări în timp ce era îngropat pentru a-și menține temperatura corpului cât mai ridicată și pentru a supraviețui chinului. El a adăugat că, de îndată ce avalanșa s-a oprit, și-a folosit un braț pentru a forma o pâlnie, astfel încât să poată respira. Alpinistul a spus: „Mă simt foarte norocos”.
Fiica sa, Irene, în vârstă de 19 ani, se află la căpătâiul său și a spus: „Am fost foarte fericit: „Tata se recuperează, acum medicii îl vor ține monitorizat, vrem să le mulțumim tuturor salvatorilor.” Ea a adăugat: „Să sperăm că va fi bine, este puternic.”
Serviciile de urgență au început căutările atunci când familia bărbatului dispărut a dat alarma, iar o echipă de la Aiut Alpin Dolomites l-a găsit în cele din urmă în zona Alpe di Fanes. Irene a fost cea care a sunat și a investigat faptul că acesta nu se mai întorsese la campingul Sass Dlacia din San Cassiano, în Alto Adige, unde își parcase rulota. Ea a spus: „De la începutul după-amiezii nu a răspuns la telefoane și nu a primit mesaje, de aceea am fost îngrijorată.”
Au început operațiunile de căutare în acea seară cu o misiune aeriană și au început să sape atunci când au găsit o mănușă pe care bărbatul o pierduse în momentul avalanșei. Irene a spus că salvatorilor nu le-a venit să creadă când au văzut mănușa, iar apoi, când au scos-o, au găsit acea mână și, de asemenea, semnalul unui dispozitiv de salvare. Arva este un dispozitiv electronic folosit pentru a ajuta la depistarea victimelor avalanșelor, unde omite un semnal acustic.