• Serghei Naumenko, un dezvoltator imobiliar rus, își vrea înapoi superiahtul de 48 de milioane de dolari.
  • El a dat în judecată departamentul de transporturi din Marea Britanie pentru a elibera nava și solicită daune.
  • Nava dispune de o ,,pivniță de vinuri infinită” și a fost reținută în 2022.

Un magnat rus a dat în judecată guvernul britanic pentru confiscarea superiahtului său de 48 de milioane de dolari la Londra, la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina anul trecut, scrie Insider.

Serghei Georgievich Naumenko, un dezvoltator imobiliar care nu se află pe lista de sancțiuni impuse Rusiei în Marea Britanie, a depus o plângere la Înalta Curte împotriva Departamentului pentru Transporturi (DfT), cerându-i să îi elibereze super-iahtul și să plătească daune.

Confiscarea navei în martie 2022 a fost anunțată de secretarul pentru transporturi de la acea vreme, Grant Shapps, care a declarat că sechestrarea acesteia a ,,transformat un simbol al puterii și bogăției rusești într-un avertisment clar și dur pentru Vladimir Putin și acoliții săi” .

Recomandări

ÎN CE INVESTEȘTE BIDEN BANII
CIOLACU VREA PARC TEMATIC URIAȘ
CÎRSTEA A FOST ELIMINATĂ LA ROMA
6.000 DE OAMENI SUNT EVACUAȚI DIN HARKOV
NE LUĂM ANGAJAȚII DIN AFARĂ
CINE VINE DUPĂ ȘOIGU

„Reținerea Phi demonstrează, înca o data, că putem și vom lua cele mai puternice măsuri posibile împotriva celor care doresc să beneficieze de conexiunile cu regimul lui Putin” , a adaugat Shapps.

Nava a fost reținută în martie 2022 în Canary Wharf, unde a rămas până acum.

La momentul respectiv, guvernul a declarat că legea folosită pentru reținerea navei nu necesita dovezi sau suspiciuni că proprietarul avea legături strânse cu regimul Putin, ci doar că era cetățean rus.

Nava fusese la Londra pentru World Superyacht Awards, care a avut loc la hotelul de cinci stele Bulgari din Knightsbridge.

În cadrul unei audieri premergătoare procesului, un judecător a ascultat argumentele avocaților care îi reprezintă pe Naumenko și pe secretarul pentru transporturi, Mark Harper.

,,În urma invaziei rusești în Ucraina din februarie 2022, Agenția Națională de Combatere a Criminalității și Biroul de Informații al Forțelor de Frontieră au investigat navele cu legături cu Rusia. Phi a fost identificat ca fiind o navă de interes. La 28 martie 2022, secretarul de stat de atunci, Rt Hon Grant Shapps MP, și-a exercitat puterile … pentru a reține Phi pe motiv că era deținut, controlat sau operat de o persoană legată de Rusia” , a declarat judecătorul.

Judecătorul a declarat că o ,,audiere de fond” pentru a decide soarta iahtului va avea loc în iulie.

Confiscarea iahtului a avut loc într-un moment în care guvernul britanic a fost presat să ia măsuri mai dure împotriva rușilor bogați. Guvernele americane și europene au confiscat zeci de superiaci deținuți de oligarhi ruși sancționați. Se crede că valoarea totală a vaselor de lux confiscate depășește acum 4 miliarde de dolari.

Phi este al treilea cel mai mare iaht construit de constructorii de nave Royal Huisman și include ceea ce constructorii numesc o ,,pivniță infinită” și o piscină cu apă dulce.

Căpitanul iahtului, Guy Booth, un neozeelandez care locuiește în Brighton, a postat mai multe fotografii cu barca pe pagina sa de Instagram.

Booth, un navigator experimentat, a fost numit ,,reprezentant al proprietarului” și a supravegheat construcția iahtului în 2019, potrivit profilului său de pe LinkedIn. El nu a răspuns la solicitările de comentarii cu privire la identitatea proprietarului.

Citește și

Egiptenii au făcut un documentar despre „adevărata Cleopatra” care să rivalizeze cu serialul Netflix

Noaptea Muzeelor 2023. Ce muzee sunt deschise în București și în țară

Michael J Fox, despre boala Parkinson: „Simt că un leac este mai aproape decât a fost vreodată”