• Moartea este adesea un subiect tabu, dar pentru Dr. James Adeley este un eveniment cotidian – având în vedere că se ocupă de 4.000 de decese pe an.
  • În calitate de medic legist principal pentru Lancashire și Blackburn with Darwen, sarcina sa este de a investiga motivele misterioase pentru care unii oameni mor.
  • Dr. Adeley și echipa sa investighează anumite decese considerate a fi nenaturale, violente sau a căror cauză este necunoscută.

Moartea este adesea un subiect tabu, dar pentru Dr. James Adeley, medic legist este un eveniment cotidian – având în vedere că se ocupă de 4.000 de decese pe an.

Dr. Adeley a lucrat la o serie de cazuri neobișnuite – inclusiv la o femeie de 52 de ani care a murit după ce s-a strangulat accidental când bluza de pijama i-a rămas prinsă în cuptor. Anul trecut, vorbind la ancheta privind moartea barmaniței Jackie Michelle Cottrill, în vârstă de 52 de ani, acesta a povestit că „nu a întâlnit niciodată un caz atât de neobișnuit” în cei 20 de ani de activitate ca medic legist.

Dr. Adeley și echipa sa, care joacă în noul documentar inovator de la Channel 5 „Cause of Death”, investighează anumite decese considerate a fi nenaturale, violente sau a căror cauză este necunoscută.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Vorbind pentru The Sun, el a spus: „După serialul american Quincy, toată lumea din această țară crede că medicul legist este, de fapt, un patolog care se ocupă de examinarea decedaților. Nu este așa, ci un fel de judecător. Avem proprii noștri ofițeri de investigație care vor investiga toate decesele”.

Un caz particular prezentat în emisiune implică o cauză a morții care este o premieră pentru Dr. Adeley.

Ucisă de „fericire”

Sindromul de serotonină apare atunci când organismul are prea multă serotonină – numită adesea „hormonul fericirii”. Acest lucru se datorează, de obicei, unei combinații de medicamente – în acest caz, un amestec de antidepresive și amfetamine.

Dr. Adeley a declarat: „Fac această meserie de 18 ani. Nu am mai întâlnit niciodată sindromul serotoninei. Aceasta este o premieră. Este reacția foarte neobișnuită între un medicament prescris și un drog social. Corpul se încălzește până când creierul se încinge atât de tare încât nu mai funcționează și te prăbușești și mori.”

Cadavru în baie

Un alt caz misterios implică moartea unui bărbat găsit într-o cadă plină cu apă, cu robinetul încă deschis. Apelul la 112 a fost făcut în decembrie anul trecut de către un vecin îngrijorat de Andrew Milnes, în vârstă de 48 de ani, care locuia singur în Skelmersdale, Lancs.

„El zăcea parțial scufundat în cadă, cu capul sub apă și piciorul drept peste marginea căzii. Exista un duș electric în incintă, iar capătul dușului fusese scos și se afla în cadă cu el.”

„Unele dintre morțile din această serie au fost complet neclare cu privire la ceea ce s-a întâmplat la început. Totul a devenit mai clar doar pe măsură ce informațiile au venit. Așadar, este o poveste de detectivi.”

DS Cloherty a adăugat că moartea ar putea fi cauzată de înec sau de un șoc electric – deoarece instalația electrică din casă era într-o stare destul de proastă. De asemenea, a reieșit că victima fusese implicată într-un accident de circulație cu un camion cu cinci luni înainte. În cazul în care aceste leziuni i-au cauzat moartea, ar putea duce la o urmărire penală.

Hotărând că este necesară o investigație completă, Dr. Adeley a ordonat o examinare post-mortem. Acesta a dezvăluit că avea o afecțiune cardiacă rară și necunoscută care l-a făcut să se prăbușească, să cadă în cadă și să se înece – în ceea ce Dr. Adeley a descris în timpul anchetei ca fiind „un set de circumstanțe foarte neobișnuite și foarte tragice”.

Pericol chimic

La începutul acestui an, Dr. Adeley a solicitat controale mai stricte ale vânzării unui produs chimic legal pentru prepararea alimentelor, după ce o femeie s-a sinucis. Victoria Lacey, în vârstă de 21 de ani, a murit în iunie 2020 după ce a luat o doză fatală de substanță, care este disponibilă în mod legal pentru scopul pentru care a fost concepută, dar care este fatală atunci când este consumată direct din cauza efectului său asupra sângelui.

Dr. Adeley a trimis un raport către Departamentul de Interne subliniind că metoda de sinucidere este „în creștere rapidă”, avertizând că pot apărea și mai multe decese dacă nu se iau măsuri. Dr. Adeley a lucrat ca chirurg ORL înainte de a părăsi medicina în 1993 pentru a se recalifica ca avocat, înainte de a deveni medic legist în urmă cu aproape două decenii.