Un nou studiu despre insomnie demonstrează cum îmbunătățirea somnului poate reduce riscul de atac de cord

Două studii publicate săptămâna aceasta în cadrul unei conferințe de cardiologie au arătat că, în timp ce insomnia poate crește riscul de a suferi un atac de cord, obiceiurile de somn de înaltă calitate ar putea adăuga ani la viața fiecărui om.

Persoanele care suferă de insomnie au cu 69% mai multe șanse de a suferi un atac de cord, în comparație cu cele care nu au această tulburare de somn, potrivit unei noi analize a unor cercetări anterioare prezentate vineri la conferința anuală a Colegiului American de Cardiologie.

Studiul realizat de o echipă internațională de cercetători a analizat legătura dintre insomnie și atacurile de cord prin intermediul datelor privind peste 1 milion de adulți, cu vârsta medie de 52 de ani, din șase țări. Persoanele au fost catalogate ca având insomnie dacă prezentau cel puțin unul dintre cele trei simptome:

Simptomele trebuiau să fie prezente cel puțin trei zile pe săptămână, timp de cel puțin trei luni. Pe o perioadă medie de nouă ani de urmărire, persoanele care obișnuiau să doarmă cinci ore sau mai puțin au avut cu 56% mai multe șanse de a suferi un atac de cord decât cele care aveau cele opt ore recomandate pe noapte, indiferent de vârstă sau sex.

Cercetătorii speră că studiul va crește gradul de conștientizare a importanței somnului în menținerea unei inimi sănătoase”, a declarat primul autor al studiului, Yomna E. Dean, studentă la medicină la Universitatea Alexandria din Alexandria, Egipt.

Mulți oameni nu realizează cât de important este”, a spus Dean. Unii oameni s-ar putea să nu fie neapărat insomniaci, dar sunt privați de somn prin alegere”, a adăugat Dean. Asta este ceva obișnuit în zilele noastre. Aceste constatări se aplică tuturor celor care dorm cinci sau mai puține ore pe noapte”.

Se estimează că 10% dintre americani suferă de o formă de insomnie și este mai frecventă la femei, a declarat Dr. Sanjay Patel, director al Centrului de Cercetare a Somnului și a Rezultatelor Cardiovasculare de la Universitatea din Pittsburgh.

Cel puțin o parte din motiv ar putea fi faptul că doi dintre cei mai comuni factori de risc pentru insomnie sunt anxietatea și depresia, care sunt ambele mai frecvente la femei”, a spus Patel.

Exit mobile version