• În 2013, Clinica Mayo a identificat în baza sa de date o legătură puternică între tulburarea somnului REM și LBD.
  • Oamenii de știință au ajuns la concluzia că „cel mai puternic factor de predicție pentru a determina dacă un bărbat dezvoltă LBD este faptul că acesta își pune în scenă visele în timpul somnului”.
  • În timpul etapei de somn REM, care are loc de mai multe ori pe parcursul nopții, corpul ar trebui să rămână nemișcat.

Dementa cu Corpi Lewy (LBD) afectează peste 100.000 de persoane în Marea Britanie, iar cei cu vârsta de peste 60 de ani prezintă un risc mai mare de a dezvolta această boală neurodegenerativă. Potrivit NHS Inform, LBD este cauzată de depozitele de proteine anormale numite corpi Lewy în interiorul celulelor cerebrale – acestea se acumulează în zonele creierului responsabile de memorie și de mișcarea mușchilor.

Cercetările au arătat că problemele de mișcare se pot manifesta cu ani de zile înainte ca afecțiunea să fie diagnosticată în mod oficial și pot apărea în timp ce o persoană doarme. În 2013, Clinica Mayo a identificat în baza sa de date o legătură puternică între tulburarea somnului REM și LBD.

Tulburarea de somn se referă la faptul că o persoană interpretează fizic vise vii, adesea neplăcute, cu sunete vocale și mișcări bruște ale brațelor și picioarelor în timpul somnului REM, explică centrul medical. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că cel mai puternic factor de predicție pentru a determina dacă un bărbat dezvoltă LBD este faptul că acesta își pune în scenă visele în timpul somnului”.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA

Raportul a precizat că pacienții au de cinci ori mai multe șanse” de a avea LBD dacă experimentează această afecțiune, în comparație cu faptul că au alți factori de risc, cum ar fi halucinațiile și cogniția fluctuantă. Tulburarea de somn REM apare ca urmare a pierderii paraliziei formale a mușchilor care este așteptată în faza REM.

În timpul etapei de somn REM, care are loc de mai multe ori pe parcursul nopții, corpul ar trebui să rămână nemișcat. Reprezintă aproximativ 20 la sută din somn și, de obicei, în timpul acestei faze de somn, o persoană visează. Această tulburare nu numai că duce la pierderea somnului, dar poate provoca, de asemenea, leziuni persoanelor și partenerilor lor de somn.

Clinica Mayo a declarat: Nu este o problemă de sănătate. Poate apărea cu trei decenii sau mai mult înainte de a se pune un diagnostic de demență cu corpi Lewy la bărbați”, dar această legătură pare să fie mai slabă la femei.

Medline Plus precizează că poate fi chiar primul semn al demenței cu corpi Lewy. Cercetările anterioare au arătat că problemele de somn sporesc confuzia și problemele de comportament în cazul LBD și se adaugă la povara celui care se ocupă de îngrijirea pacientului. În timp ce descoperirile sugerează că există o legătură puternică între cele două afecțiuni, este important de reținut că nu toate persoanele cu tulburări de comportament în somnul REM vor avea LBD.

Totuși, ceea ce au descoperit cercetările este că până la 75-80% dintre bărbații cu LBD din baza de date Mayo au avut tulburări de somn REM.

Care sunt simptomele tulburării comportamentului de somn REM?

În afară de faptul că face mișcări și zgomote volatile, o persoană cu tulburare de somn REM este adesea capabilă să-și amintească visul atunci când se trezește în timpul unui episod. Cu toate acestea, simptomele bolii sunt adesea confundate cu semnele altor afecțiuni cerebrale sau tulburări psihiatrice. Orice persoană care suspectează că suferă de această afecțiune este încurajată să vorbească cu un medic.

Institutul Național pentru Îmbătrânire afirmă: Un medic poate comanda un studiu de somn pentru a identifica orice tulburări de somn care stau la baza bolii, cum ar fi apneea, sindromul picioarelor neliniștite și tulburarea comportamentală a somnului REM”.