• Persoanele care suferă de insomnie au cu 69% mai multe șanse de a suferi un atac de cord, în comparație cu cele care nu au această tulburare de somn, potrivit unei analize ample.
  • Se estimează că 10% dintre americani suferă de o formă de insomnie și este mai frecventă la femei.
  • Studiul realizat de o echipă internațională de cercetători a analizat legătura dintre insomnie și atacurile de cord.

Două studii publicate săptămâna aceasta în cadrul unei conferințe de cardiologie au arătat că, în timp ce insomnia poate crește riscul de a suferi un atac de cord, obiceiurile de somn de înaltă calitate ar putea adăuga ani la viața fiecărui om.

Persoanele care suferă de insomnie au cu 69% mai multe șanse de a suferi un atac de cord, în comparație cu cele care nu au această tulburare de somn, potrivit unei noi analize a unor cercetări anterioare prezentate vineri la conferința anuală a Colegiului American de Cardiologie.

Studiul realizat de o echipă internațională de cercetători a analizat legătura dintre insomnie și atacurile de cord prin intermediul datelor privind peste 1 milion de adulți, cu vârsta medie de 52 de ani, din șase țări. Persoanele au fost catalogate ca având insomnie dacă prezentau cel puțin unul dintre cele trei simptome:

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
  • Dificultate în a adormi.
  • Dificultate în a rămâne adormit.
  • Trezirea prea devreme dimineața.

Simptomele trebuiau să fie prezente cel puțin trei zile pe săptămână, timp de cel puțin trei luni. Pe o perioadă medie de nouă ani de urmărire, persoanele care obișnuiau să doarmă cinci ore sau mai puțin au avut cu 56% mai multe șanse de a suferi un atac de cord decât cele care aveau cele opt ore recomandate pe noapte, indiferent de vârstă sau sex.

Cercetătorii speră că studiul va crește gradul de conștientizare a importanței somnului în menținerea unei inimi sănătoase”, a declarat primul autor al studiului, Yomna E. Dean, studentă la medicină la Universitatea Alexandria din Alexandria, Egipt.

Mulți oameni nu realizează cât de important este”, a spus Dean. Unii oameni s-ar putea să nu fie neapărat insomniaci, dar sunt privați de somn prin alegere”, a adăugat Dean. Asta este ceva obișnuit în zilele noastre. Aceste constatări se aplică tuturor celor care dorm cinci sau mai puține ore pe noapte”.

Se estimează că 10% dintre americani suferă de o formă de insomnie și este mai frecventă la femei, a declarat Dr. Sanjay Patel, director al Centrului de Cercetare a Somnului și a Rezultatelor Cardiovasculare de la Universitatea din Pittsburgh.

Cel puțin o parte din motiv ar putea fi faptul că doi dintre cei mai comuni factori de risc pentru insomnie sunt anxietatea și depresia, care sunt ambele mai frecvente la femei”, a spus Patel.