Un oraș francez a permis folosirea burkinilor la piscină. Reacțiile negative nu au întârziat să apară

piscină

piscină

Primarul Grenobleului, Éric Piolle este atacat pentru că a permis burkinii în piscinele publice ale orașului său. Acesta a fost primul ecologist care a condus un oraș important francez, iar în acest an orașul său alpin a fost numit capitală verde europeană. Până la sfârșitul anului, Grenoble va satisface toate nevoile de electricitate cu energie regenerabilă.

A aprins niște emoții foarte intense pentru oameni”, spune el în timpul unui interviu în biroul său.

Piolle este de origine romano-catolic și spune că acum 30 de ani au existat mai multe semne de catolicism în public. El spune că religia care este mai vizibilă astăzi în Franța este islamul și asta îi face pe unii oameni nervoși.

Înțeleg că se luptă cu exprimarea religioasă în spațiul public”, spune el.

Dar primarul spune că oamenii încurcă lucrurile. În timp ce Franța interzice simbolurile religioase exterioare în școlile publice sau în birourile guvernamentale pentru a asigura neutralitatea, oamenilor li se permite să poarte ceea ce își doresc în public.

La mijlocul lunii mai, consiliul local a aprobat purtarea costumelor de baie care să acopere întregul corp, cunoscute în mod obișnuit sub numele de burkini, în bazinele publice municipale din Grenoble. Piolle a spus că pur și simplu nu există niciun motiv pentru a le interzice.

Reacția a fost imediată. Într-un interviu TV, liderul de extremă dreapta Marine Le Pen a numit costumul de baie care acoperă întregul corp o amenințare la adresa secularismului francez și nu numai.

Este un semn de separatism și de supunere a femeilor”, a spus Le Pen. „Opusul valorilor noastre și constituției noastre. Așa preiau controlul fundamentaliștii islamiști. Victoriile care implică mâncare sau îmbrăcăminte pot părea inofensive, dar sunt foarte grave”.

Ministrul de Interne al președintelui Emmanuel Macron, a numit decizia de la Grenoble o provocare

Nu este doar extrema dreaptă. Ministrul de Interne al președintelui Emmanuel Macron, a numit decizia de la Grenoble o provocare și a depus imediat o ordonanță de blocare în instanță. Primarul a făcut recurs.

Vizavi de gara din Grenoble se află biroul Alliance Citoyenne, o asociație pentru drepturile cetățenilor care luptă pentru ca costumul de baie care acoperă corpul să fie acceptat în piscinele publice. Elies Ben Azib conduce organizația, care luptă și pentru protejarea drepturilor persoanelor cu dizabilități și sărace și abia recent a început lupta pentru femeile musulmane care doresc să poarte un costum de baie care să le protejeze modestia.

Doi dintre organizatorii comunității lucrează la birou. Femeile, Yasmina și Anissa, ambele în vârstă de 30 de ani, nu vor să-și dea numele de familie pentru că au primit amenințări online. Anissa spune că toate lucrările au început pur și simplu acum patru ani.

Petrecerile la piscină ajută la demararea campaniei pentru burkinii

Femeile spun că la Grenoble devine foarte cald vara, deoarece munții din jur prind căldura. Și oamenii depind de piscinele publice pentru a se răcori. Și-au început campania cu scrisori și câteva întâlniri foarte pozitive cu oficialitățile locale. Dar apoi nu s-a întâmplat nimic. Așa că au organizat câteva petreceri la piscină.

În videoclipurile cu acele petreceri, oamenii poartă burkini și bikini și li se alătură mulți non-musulmani. Activiștii cântă sloganuri și se bălăcește într-o piscină publică.

Ei spun că a fost o experiență pozitivă, deoarece alți înotători au fost interesați de ceea ce făceau și au putut să le spună despre această problemă. Dar alte așa-zise petreceri la piscină au avut mai puțin succes. Odată au fost opriți să intre într-o piscină de către ofițerii de poliție care i-au făcut „să se simtă ca niște delincvenți”, spune Anissa.

Altă dată, muncitorii de la piscină au sunat la securitate, și i-au făcut pe toți ceilalți înotători să iasă din piscină.

A fost foarte violent pentru noi, pentru că aveam senzația că suntem murdare sau ceva, pentru că nu i-au lăsat pe alți înotători să înoate cu noi”, spune Anissa.

Aceste femei, care poartă hijab, insistă că burkinii nu au nimic de-a face cu extremismul islamist. Primarul este de acord. „Extremiștii nu le-ar permite niciodată soțiilor să meargă la o piscină dezbrăcate”, explică femeile.

Exit mobile version