- Cercetătorii maghiari au creat un hibrid între sturionul rusesc şi peştele-spatulă american.
- Experimentul a reuşit din greşeală, când încercau să înmulţească în captivitate sturionul rusesc.
- Cele două specii au un strămoş comun, care a trăit acum 184 de milioane de ani.
N-ar trebui să fie posibil şi, totuşi, există – un hibrid între sturionul rusesc şi peştele-spatulă american. Cercetătorii maghiari au anunţat că au creat un hibrid între cele două specii pe cale de dispariţie, pe care l-au botezat „sturddlefish”. În prezent există aproximativ 100 de exemplare în captivitate, dar oamenii de ştiinţă nu intenţionează să mai creeze altele.
Advertisment
“Nu ne-am dorit să ne jucăm de-a hibridizarea, a fost ceva neintenţionat”, spune Attila Mozsár, cercetător la Institutul pentru Cercetare în Piscicultură şi Acvacultură din Ungaria.
Sturionul rusesc e una dintre cele mai ameninţate specii, dar şi una foarte importantă economic – este sursa celei mai mari părţi din caviarul prezent pe pieţele din întreaga lume. Un exemplar depăşeşte 2 metri lungime şi se hrăneşte cu moluşte şi crustacee. Peştele-spatulă american filtrează zooplanctonul din bazinul râului Mississippi şi depăşeşte şi el 2 metri lungime. Ca sturionul, peştele-spatulă are o rată de dezvoltare scăzută şi poate fi pus în pericol prin pescuitul excesiv.
Recomandări
Cercetătorii maghiari încercau să înmulţească sturionul rusesc în captivitate, printr-un procedeu asexuat, folosind sperma peştelui-spatulă american ca declanşator, dar fără să se combune cu nucleul icrelor de sturion. Dar au avut surpriza să constate că icrele de sturion s-au combinat cu sperma peştelui spatulă şi au obţinut astfel un peşte care are gene din ambele părţi.
Din cele 100 de exemplare obţinute astfel, unele au jumătate din gene de sturion şi jumătate de peşte spatulă, altele au mai mult gene de sturion. Toţi peştii sunt însă carnivori şi au nasul turtit al sturionului, în comparaţie cu nasul ascuţit al peştelui-spatulă.
- MIT antrenează roboții ca și cum ar fi modele AI. Cum arată viitorul roboților autonomi
- Rusia acordă cetățenie la peste 3.300 de străini în temeiul decretului militar al lui Putin
- WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
- Mai are sens să fii antreprenor în zilele noastre? Fini: „Am ajuns într-o situație în care antreprenorii preferă să devină rentieri”
- Novo Nordisk lansează un medicament anti-obezitate. CagriSema promite slăbire dramatică fără efecte secundare majore
Partenerii noștri