• În România s-au înregistrat în 2023, doar 196.858 de nașteri, cel mai mic număr.
  • Doar 46% dintre cuplurile cu probleme ajung să ceară ajutorul specialiștilor.
  • În prezent, 23% din sarcinile din România sunt obținute prin fertilitate.

Poate ai și tu cu această problemă sau cunoști pe cineva care încearcă de mult timp să aibă un copil. Cifrele sunt alarmante: unul din cinci cupluri din România își dorește un copil dar nu reușește să îl aibă, iar țara noastră a înregistrat anul trecut doar 196.858 de nașteri, cel mai mic număr din ultimii ani. Mai grav este că doar 46% dintre cuplurile
cu probleme ajung să ceară ajutorul specialiștilor.

În timp ce unele țări europene caută soluții pentru cuplurile care nu pot avea copii, Italia tocmai a adoptat cea mai dură lege din lume împotriva maternității surogat, cu amenzi de până la un milion de euro.

Care e rata de succes a tratamentelor moderne de fertilitate în România?

Vestea bună este că medicina a evoluat foarte mult în acest domeniu. În prezent, 23% din sarcinile din România sunt obținute prin tratamente de fertilitate, iar șansele de reușită sunt considerabile – 63% dintre cuplurile care urmează tratamente reușesc să aibă un copil în maxim doi ani. Mai mult, o treime dintre cupluri obțin o sarcină în mai puțin de un an de tratament.

Recomandări

ZELE: 2025 VA DECIDE
UCRAINA ATACĂ ÎN ZIUA 1000
SPRIJIN PENTRU UCRAINA
NATO ARE SECRETAR
1.000 ZILE DE RĂZBOI
MELONI INTERZICE SUROGATUL

În ultimii 5 ani, peste 102.000 de tratamente de fertilitate au fost efectuate cu succes în România. Un aspect important este că aproape jumătate dintre familii pot accesa programul național de fertilizare in vitro, care oferă sprijin financiar substanțial pentru aceste proceduri.

Ce opțiuni au familiile care se gândesc la maternitatea surogat, având în vedere legea controversată adoptată recent în Italia?

Italia tocmai a adoptat cea mai dură lege din lume împotriva maternității surogat. Orice italian care apelează la această procedură, chiar și în țări unde este perfect legală, riscă acum până la 2 ani de închisoare și amenzi uriașe, între 600.000 și un milion de euro. Legea se aplică nu doar pentru procedurile făcute în Italia, ci oriunde în lume.

Prim-ministrul Giorgia Meloni, care a susținut puternic această lege, o descrie drept o măsură necesară împotriva unei „practici inumane care alimentează o piață transnațională sub masca unui act de iubire”.

Pe de altă parte, opoziția consideră legea neconstituțională și spune că va fi anulată de instanțe pentru că încalcă drepturile fundamentale ale Uniunii Europene. Este prima țară din lume care pedepsește o practică ce rămâne legală în multe alte state.”

Citește și