• Vapatul nu este complet lipsit de riscuri. Este o alternativă recomandată doar în cazul fumătorilor adulți.
  • Vapatul de nicotină este printre cele mai eficiente alternative pentru renunțarea la fumat.
  • În Marea Britanie produsele de vapat cu nicotină sunt strict reglementate pentru siguranță și calitate.

Pare că există o anumită confuzie în legătură cu vapatul (uneori definit ca utilizarea de țigări electronice sau vape-uri). Acest lucru nu este deloc surprinzător, deoarece circulă o mulțime de informații înșelătoare, scrie Better Health.

Iată câteva dintre cele mai comune mituri despre vaping și faptele/realitățile bazate pe dovezi și date științifice. Vapatul nu este complet lipsit de riscuri. Este o alternativă pe care o recomandăm doar în cazul  fumătorilor adulți, pentru a sprijini atât renunțarea definitivă la fumat, cât și revenirea la fumat.

Mitul 1: Vapatul este la fel de dăunătoare ca fumatul de țigări

Realitatea: Vaparea de nicotină nu este lipsită de riscuri, dar este semnificativ mai puțin dăunătoare decât fumatul.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

În 2022, experții din Marea Britanie au analizat dovezile internaționale și au constatat că „pe termen scurt și mediu, vapatul are doar o mică parte din riscurile asociate fumatului unei țigări”. Țigările eliberează mii de substanțe chimice diferite atunci când ard – cele mai multe sunt nocive și până la 70 provoacă cancer. Majoritatea substanțelor nocive din fumul de țigară, inclusiv gudronul și monoxidul de carbon, nu se regăsesc in aerosolul emis prin vapare. Persoanele care trec complet de la fumat la vapat au o expunere semnificativ redusă la toxinele asociate cu riscul de cancer, boli pulmonare, boli de inimă și accident vascular cerebral.

Mitul 2: Nicotina este foarte dăunătoare sănătății

Realitatea: Deși creează dependență, nicotina este relativ inofensivă pentru sănătate.

Multe alte substanțe chimice toxice conținute în fumul de tutun sunt cele care provoacă aproape tot răul de la fumat. Nicotina în sine nu provoacă cancer, boli pulmonare, boli de inimă sau accident vascular cerebral și a fost folosită în siguranță de mulți ani în medicamente pentru a ajuta oamenii să renunțe la fumat.

Mitul 3: Vapatul nu ajută oamenii să renunțe la fumat

Realitatea: Vapatul de nicotină este printre cele mai eficiente alternative pentru renunțarea la fumat.

Dovezile arată că vapatul de nicotină este de fapt mai eficient decât terapiile de înlocuire a nicotinei, cum ar fi plasturii sau gumele. Unii oameni descoperă că vaparea îi ajută pentru că prin acțiunea de a duce mâna la gură simulează fumatul, plus că oferă senzații similare la nivelul gâtului, precum „lovitura în gât” – „throat hit”. Este important să alegi un lichid cu suficientă nicotină pentru a reduce simptomele de sevraj și impulsurile de a fuma. Un magazin specializat în vapat sau centrele locale de consiliere pentru a renunța la fumat te pot ajuta cu sfaturi.

Află mai multe despre utilizarea vapatului pentru a renunța la fumat.

Aproape două treimi dintre cei care folosesc o alternativă de vapat/țigări electronice și sprijin din partea Serviciului Local pentru Renunțarea la Fumat reușesc cu succes să renunțe la fumat.

Mitul 4: Trecerea la vapat înseamnă doar schimbarea unei dependențe dăunătoare cu alta

Realitatea: În timp ce produsele de vaping conțin aceeași substanță care creează dependență ca și țigările, nicotina vapată este mult mai puțin dăunătoare. Fumatul vă oferă nicotină prin arderea tutunului, care creează multe toxine dăunătoare ce pot provoca boli grave, inclusiv cancer, boli pulmonare, boli de inimă și accident vascular cerebral. Vapatul vă oferă nicotină prin încălzirea unui e-lichid, care este mult mai puțin dăunător. Vapatul expune utilizatorii la mult mai puține toxine și la niveluri mai mici decât fumatul.

Când sunteți pregătit și sunteți sigur că nu veți reveni la fumat, puteți reduce treptat concentrația de nicotină din e-lichid și frecvența de vapare până când vă opriți complet și nu mai aveți nicotină.

Mitul 5: Oamenii folosesc alternativele de vapat mai frecvent decât țigările – asta trebuie să fie mai rău

Realitatea: Este normal să vapați mai frecvent decât obișnuiți să fumați, și acest lucru nu este mai dăunător.Vapatul prezintă doar o mică fracțiune din riscurile asociate fumatului. Vapatul este diferit de fumat prin modul în care furnizează nicotină la creier. Cu fumatul, primești o doză foarte rapidă în timp scurt. La vapat, în general durează mai mult până când nicotina ajunge la creier și trebuie să inhalați mai des.

Este important să-ți folosești țigara electronică cât de mult ai nevoie pentru a te ajuta să renunți la fumat și să te lași.

Mitul 6: Vaparea/Țigările electronice nu sunt reglementate și nu știm ce conțin

Realitate: În Marea Britanie produsele de vapat cu nicotină sunt strict reglementate pentru siguranță și calitate. Toate produsele destinate vânzării trebuie să fie notificate Agenției de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor de Sănătate – MHRA  cu informații detaliate, inclusiv lista tuturor ingredientelor.

Informație: Cumpărați întotdeauna produsele de vapat de la un furnizor de încredere, cum ar fi un magazin specializat, sau un comerciant online din Marea Britanie, astfel încât acestea să fie acoperite de reglementările  britanice de siguranță și calitate impuse.

Mitul 7: Vaparea cauzează „ popcorn lung”

Realitate: Vapatul nu provoacă „popcorn lung”, denumirea comună pentru o boală rară numită bronșiolită obliterantă. Boala a fost găsită la un grup de muncitori din fabrică expuși la o substanță chimică (diacetil) folosită pentru a aroma popcornul. Diacetilul este prezent în fumul de țigară, dar este interzis ca ingredient în vaporizatoarele și e-lichidele cu nicotină reglementate de Regatul Unit si UE.

Mitul 8: Expunerea la aerosoli rezultat în urma vapatului este dăunătoare pentru cei din jur

Realitate: Nu există nicio dovadă până acum că vapatul este dăunător pentru cei din jurul tău, iar orice riscuri sunt susceptibile să fie foarte reduse. În timp ce fumatul pasiv de țigări dăunează grav celorlalți, nu există nicio dovadă până în prezent că vapatul este dăunător pentru oamenii din jurul tău. Cu toate acestea, ca măsură de precauție, este mai bine să nu vapați în preajma bebelușilor și copiilor dacă puteți evita acest lucru. Copiii mici copiază adesea ceea ce fac adulții.

Fiți întotdeauna atenți când vapați în preajma oricărei alte persoane, în special a persoanelor cu afecțiuni de sănătate precum astmul bronșic, care ar putea fi mai sensibile la aerosolii rezultați prin vapare.

Mitul 9: Un aparat de vapat de unică folosință poate furniza la fel de multă nicotină cât 40 sau 50 de țigări

Realitate: Un aparat de vapat de unică folosință standard din UK oferă o cantitate similară de nicotină ca și 20 de țigări. Un apparat de vapat de unică folosință reglementat în UK, cu cel mai ridicat nivel legal de nicotină (20 mg/ml), conține 2 ml de lichid și 40 mg de nicotină. Aceasta furnizează, în medie, aproximativ 20 mg de nicotină utilizatorului.

Un pachet de 20 de țigări conține 200 până la 300 mg de nicotină. Aceasta furnizează, în medie, 20 până la 30 mg de nicotină fumătorului.

Citește și