• Treizeci de rinoceri albi, pe cale de dispariție, au ajuns luni în Rwanda, după ce au călătorit din Africa de Sud cu un Boeing 747.
  • Conservatorii au declarat că este cel mai mare transfer de exemplare din această specie efectuat vreodată.
  • Rinocerii au fost relocați în noul lor cămin din Parcul Național Akagera, din estul Rwandei.

Cântărind până la două tone, maiestuoasele animale au călătorit aproximativ 3.400 de kilometri de la rezervația privată de vânătoare Phinda din Africa de Sud, ca parte a unui program de refacere a populației speciei, decimată de braconaj începând cu anii 1970, scrie Euronews.

Cândva abundenți în întreaga Africă subsahariană, rinocerii albi au avut de suferit mai întâi din cauza vânătorii practicate de coloniștii europeni, iar mai târziu din cauza unei epidemii de braconaj care i-a exterminat în mare parte.

Rinocerii au început călătoria de 40 de ore către noul lor cămin din Parcul Național Akagera, în estul Rwandei, după luni de pregătiri, potrivit organizației caritabile African Parks, care este implicată în acest exercițiu.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„A trebuit să îi tranchilizăm pentru a le reduce stresul, ceea ce este în sine riscant, și să îi monitorizăm”, a declarat directorul executiv al African Parks, Peter Fearnhead.

Fearnhead a calificat proiectul drept un succes după ce animalele au fost transportate cu un Boeing 747 și au fost plasate în două incinte cu iarbă – fiecare de mărimea unui stadion de fotbal – după ce au ajuns în parc.

Ulterior, li se va permite să se plimbe prin parcul extins, au declarat autoritățile.

„Acest lucru le va oferi posibilitatea de a crește într-un mediu mai sigur decât în Africa de Sud, unde trei exemplare sunt ucise pe zi de braconieri”, a declarat directorul regional al parcului, Jes Gruner.

Transferurile de animale sălbatice nu sunt lipsite de riscuri. În 2018, patru din cei șase rinoceri negri relocați au murit la câteva luni după ce au ajuns în Ciad.

Rinocerul alb sudic, una dintre cele două subspecii de rinocer alb, este considerat în prezent pe cale de dispariție, cu aproximativ 20.000 de exemplare rămase, potrivit Fondului Mondial pentru Natură.

Acesta este clasificat ca fiind aproape amenințat de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii.

Oamenii de știință încearcă să salveze specia de rinocer alb nordic de la dispariție prin recoltarea de ouă de la ultimele două femele rămase în viață și prin utilizarea spermei de la doi masculi decedați pentru a crea embrioni în cadrul unui program de reproducere fără precedent, care reprezintă ultima lor șansă de supraviețuire.

Rinocerii au puțini prădători în sălbăticie din cauza dimensiunii lor, dar au fost devastați de braconaj pentru coarnele lor – folosite în medicina tradițională chineză.