• Banksy, un artist anonim, a pictat o operă de artă pe lateralul casei unui cuplu din Anglia.
  • Cei doi soți ar fi angajat un paznic care să aibă grijă de peretele picat.
  • Cuplul a plătit o sumă colosală pentru îndepărtarea picturii.

Imaginează-ți cum, într-o zi, te trezești că un artist celebru a pictat pe casa ta. Fără șă știi, afli că valoarea desenului este una mare, iar responsabilitățile alături de care acesta vine însoțit, nu le-ai fi anticipat. Aceasta a fost realitatea pentru un cuplu din Regatul Unit, scrie Robb Report. Proprietarii Garry și Gokean Coutts au descoperit într-o dimineață din august 2021 că Banksy a desenat un pescăruș de aproape șase metri înălțime, pe partea laterală a reședinței lor din Lowestoft, Suffolk.

Oficialii consiliului local i-au informat că trebuie să scoată din buzunar aproximativ 49.500 de dolari pentru a întreține lucrarea misteriosului artist. Apoi, au descoperit că va trebui, de asemenea, să o protejeze de hoți.

„Am fost nevoit să angajez un paznic de noapte pentru a avea grijă de ea după ce cineva a furat o parte din ea și a încercat să o vândă pe Facebook. Altă dată, niște vandali au fost prinși cu o duzină de vase de vopsea albă și se pare că aveau de gând să picteze peste ea”, a declarat Garry Coutts.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Opera de artă a fost îndepărtată în aprilie, după ce cuplul a angajat o firmă, iar oficialii consiliului au aprobat închiderea drumului pentru această sarcină, a relatat The Daily Mail. Compania a întărit peretele cu 12 straturi de rășină și cinci tone de oțel înainte ca o macara de 12 metri să îndepărteze lucrarea dintr-o singură bucată.

Cuplul speră să vândă opera de artă și să o înlocuiască cu o replică. The Times a relatat că proiectul în total ar urma să coste aproximativ 247.000 de dolari. Dar peretele îndepărtat valorează probabil câteva milioane de dolari.

Pictura murală a avut totuși un impact local pozitiv. Un purtător de cuvânt al Consiliului Local Lowestoft a declarat pentru ziar: „Opera de artă a fost o atracție pentru turiști și un punct de discuție pentru Lowestoft pe scena națională”.

În 2021, artistul a revendicat lucrarea într-un videoclip de trei minute intitulat „A Great British Spraycation”, în care a creat lucrări de artă în orașele de pe litoral din Anglia. Banksy este un artist de stradă, activist politic și regizor de film, stabilit în Anglia, al cărui nume real și identitate rămân neștiute și anonime.

Citește și: