• Dacă te gândești să te muți într-un oraș nou pentru noul an, Europa oferă mai multe opțiuni atractive.
  • Pentru a treia oară în ultimii cinci ani, Viena a ocupat primul loc în 2022 Global Liveability Index, raportul anual publicat de The Economist Intelligence Unit (EIU).
  • Copenhaga urmează Viena pe locul al doilea, iar Zurich ocupă locul al treilea, alături de Calgary din Canada.

Dacă te gândești să te muți într-un oraș nou pentru noul an, Europa oferă mai multe opțiuni atractive.
Pentru a treia oară în ultimii cinci ani, Viena a ocupat primul loc în 2022 Global Liveability Index, raportul anual publicat de The Economist Intelligence Unit (EIU).

Top 10 a fost dominat de orașele din Europa de Vest, care reprezintă jumătate din cele de pe listă. Copenhaga urmează Viena pe locul al doilea, iar Zurich ocupă locul al treilea, alături de Calgary din Canada. Nu la mare distanță se află Geneva, pe locul șase, urmată de Frankfurt, pe șapte. Amsterdam a obținut numărul nouă.

Potrivit raportului, orașele de dimensiuni medii din cele mai bogate țări au avut tendința de a se descurca excepțional în cadrul studiului. Dar, în acest an, primele 10 orașe sunt, de asemenea, cele care au reușit „să revină la normal”, cu mai puține restricții COVID-19. În ultimii doi ani, pandemia a aruncat o umbră lungă asupra clasamentului EIU privind gradul de locuire la nivel mondial, iar măsurile de izolare și alienare socială au afectat toți indicatorii raportului.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

Dar în 2022, lumea revenea în sfârșit la normalitate, potrivit datelor compilate în raport. Datorită evoluției pozitive în curs de desfășurare a pandemiei, scorul mediu general al nivelului de trai a revenit, de asemenea, de la 69,1 la 73,6 față de anul trecut. Această valoare este destul de apropiată de nivelurile de dinaintea pandemiei, care se situau la 75,9. De asemenea, orașele care erau regii clasamentului înainte de pandemie și-au recăpătat locul de drept.

Viena, care a coborât până pe locul 12 în clasamentul din 2021, a revenit pe primul loc, poziție pe care a ocupat-o în 2018 și 2019.

Cum apreciezi un oraș ca fiind locuibil?

Conceptul de locuibilitate evaluează care sunt orașele din întreaga lume ce oferă cele mai bune condiții de viață. Raportul cuantifică provocările pe care le-ar putea întâmpina o persoană într-o anumită locație și apoi compară rezultatele între locații. Fiecărui oraș i se atribuie un rating de confort relativ pentru peste 30 de factori din cinci categorii generale: stabilitate, asistență medicală, cultură și mediu, educație și infrastructură.

Viena, de exemplu, a obținut un scor aproape perfect, cu 99,1 (din 100) în indicele final; 100,0 la stabilitate, 100,0 la sănătate, 96,3 la cultură și mediu, 100,0 la educație și 100,0 la infrastructură. În ceea ce privește partea de jos a listei, Damascul din Siria (172), Lagos din Nigeria (171) și Tripoli din Libia (170) continuă să rămână în urmă. Raportul atribuie scorurile lor respective tulburărilor sociale, terorismului și conflictelor din fiecare dintre aceste țări.