• Aproape 250 de milioane de persoane din China ar fi putut să se infecteze cu Covid-19 în primele 20 de zile ale lunii decembrie.
  • Estimarea ar reprezenta aproximativ 18% din cei 1,4 miliarde de locuitori ai Chinei şi ar reprezenta cea mai mare epidemie de Covid-19 de până acum la nivel global.
  • Cifrele citate au fost prezentate miercuri în timpul unei reuniuni interne a Comisiei Naţionale de Sănătate (NHC) din China, potrivit celor două publicaţii – care au citat surse implicate în discuţii.

Aproape 250 de milioane de persoane din China ar fi putut să se infecteze cu Covid-19 în primele 20 de zile ale lunii decembrie, potrivit unei estimări interne a celor mai importanţi oficiali din domeniul sănătăţii din această ţară, relatează vineri Bloomberg şi Financial Times.

Dacă este corectă, estimarea – pe care CNN nu o poate confirma în mod independent – ar reprezenta aproximativ 18% din cei 1,4 miliarde de locuitori ai Chinei şi ar reprezenta cea mai mare epidemie de Covid-19 de până acum la nivel global.

Cifrele citate au fost prezentate miercuri în timpul unei reuniuni interne a Comisiei Naţionale de Sănătate (NHC) din China, potrivit celor două publicaţii – care au citat surse implicate în discuţii. Rezumatul NHC al reuniunii de miercuri a precizat că aceasta a discutat tratamentul pacienţilor afectaţi de noua epidemie.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Vineri, o copie a ceea ce se presupune a fi notele reuniunii NHC a fost distribuită pe reţelele de socializare chineze şi văzută de CNN; autenticitatea documentului nu a fost verificată, iar NHC nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Atât Financial Times, cât şi Bloomberg au prezentat foarte detaliat discuţiile purtate de autorităţi cu privire la modul de gestionare a epidemiei.

Printre estimările citate în ambele rapoarte, se numără dezvăluirea că numai marţi, 37 de milioane de persoane au fost nou infectate cu Covid-19 în întreaga China. Acest lucru contrasta dramatic cu numărul oficial de 3.049 de noi infecţii raportate în acea zi.

Financial Times a declarat că Sun Yang – un director adjunct al Centrului chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor – a fost cel care a prezentat cifrele oficialilor în timpul şedinţei cu uşile închise.

Sun a explicat că rata de răspândire a Covid în China este încă în creştere şi a estimat că mai mult de jumătate din populaţia din Beijing şi Sichuan era deja infectată, potrivit Financial Times.

Estimările vin în urma deciziei Chinei de la începutul lunii decembrie de a renunţa brusc la politica sa strictă zero-Covid, care era în vigoare de aproape trei ani.

Cifrele sunt în contrast puternic cu datele publice ale NHC, care a raportat doar 62 592 de cazuri simptomatice de Covid în primele douăzeci de zile ale lunii decembrie.

Nu este clar cum a ajuns NHC la estimările citate de Bloomberg şi Financial Times, întrucât China nu mai contabilizează oficial numărul total de infecţii, după ce autorităţile au închis reţeaua naţională de cabine de testare PCR şi au declarat că nu vor mai colecta date privind cazurile asimptomatice.

De asemenea, oamenii din China folosesc acum teste rapide antigen pentru a detecta infecţiile şi nu au obligaţia de a raporta rezultatele pozitive.

Oficial, China a raportat doar opt decese cauzate de Covid în această lună – număr surprinzător de scăzut, având în vedere răspândirea rapidă a virusului şi ratele relativ reduse de rapel în rândul persoanelor în vârstă.

Doar 42,3% dintre persoanele în vârstă de 80 de ani şi peste din China au primit o a treia doză de vaccin, potrivit unui calcul al CNN pe baza noilor cifre publicate de NHC pe 14 decembrie.

Procesul-verbal al reuniunii cu uşile închise de miercuri a NHC nu a făcut nicio referire la discuţiile privind numărul de persoane care ar fi murit în China, potrivit ambelor rapoarte şi documentului consultat de CNN.

,,Cifrele par plauzibile, dar nu am alte surse de date cu care să le compar. Dacă numele estimate sunt corecte, înseamnă că vârful la nivel naţional va avea loc în următoarea săptămână” , a declarat Ben Cowling, profesor de epidemiologie la Universitatea din Hong Kong, într-o declaraţie trimisă prin e-mail pentru CNN, atunci când a fost întrebat despre presupusele estimări ale NHC.