• 1 octombrie este declarată ziua Scafandrului Român
  • Cei mai mulți scafandri militari sunt și parașutiști
  • Prima grupare de scafandri din România s-a înființat în 1967

Să fii la înălțime… la mare adâncime. Asta înseamnă să fii un scafandru bun. De 44 ani, la 1 octombrie sărbătorim ziua scafandrilor români.

Un prilej excelent să îți arăt cum se pregătește un scafandru militar. Odată înscris în Armată, trebuie să faci un curs de bază de două luni. Dacă îndeplinești toate condițiile și nu te-a speriat pregătirea spartană, treci la următorul nivel.

Cosmin Adrian, scafandru militar: „Un job foarte satisfăcător atât financiar cât şi sentimental. Să faci ceea ce nu toată lumea poate să facă . Asta e şi deviza scafandrilor de luptă, dacă ar fi uşor, oricine ar putea face’’.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Cosmin are 29 ani și e scafandru militar de un deceniu. Și-a dat seama că vrea o carieră în Marină pe vremea când era salvamar. A văzut pe pielea lui ce înseamnă pregătirea cazonă.

Cei mai mulți scafandri militari sunt și parașutiști. Pe lângă intervențiile subacvatice, se antrenează pentru operațiuni militare de prevenire și combatere a terorismului, în România și în afara țării.

„Cele mai mari provocări ale scufundărilor de noapte sunt când vizibilitatea este foarte redusă. Scafandrii de luptă trebuie să intre fără lanternă. busola începe să nu te mai asculte şi orientarea este foarte grea.”

Prima grupare de scafandri din România s-a înființat în 1967, la Mangalia. În 76 s-a transformat în Grupul Scafandri de Luptă și a intrat în subordinea Centrului de Scafandri.

Anii au trecut și au apărut și la noi pasionați de scufundări. Și uite-așa s-a parcurs drumul de la militari la scafandri amatori. Alexandru Tașa e un exemplu – a luat echipamentul de la un prieten în urmă cu cinci ani, iar acum ar face scufundări și în ianuarie, dacă apa nu ar fi așa de rece.

Alexandru Tașa, scafandru: „Eu încep scufundările din martie şi le duc până în noiembrie. Îmi place să mă bag când apa este mai rece, pentru că vizibilitatea este mult mai bună.”