• Postările politicienilor, ale celebrităților sau ale partenerilor de afaceri ai companiei mamă a Facebook și Instagram, Meta, sunt trecute printr-un canal special pentru VIP-uri.
  • Acest canal este cunoscut sub numele de verificare încrucișată, care le oferă o marjă de manevră suplimentară pentru a încălca regulile companiei.
  • Sistemul a provocat un rău real”, a declarat directorul Consiliului de Supraveghere, Thomas Hughes, pentru Sky News.

Pe Facebook și Instagram există reguli cu privire la ceea ce se poate și ce nu se poate posta. Acestea se pot schimba din când în când, la fel c modul în care sunt aplicate de către moderatorii umani și roboți. Dar, în teorie, regulile sunt aceleași pentru fiecare dintre cei aproape cinci miliarde de utilizatori ai site-urilor. Cu excepția cazului în care se întâmplă să fii un politician, o celebritate sau un partener de afaceri al companiei mamă a Facebook și Instagram, Meta.

Postările acestora, precum și cele ale altor aproximativ 5,8 milioane de utilizatori influenți, sunt trecute printr-un canal special VIP cunoscut sub numele de cross-check, care le oferă o marjă de manevră suplimentară pentru a încălca regulile Meta. Derogările pot fi semnificative. Dacă o postare a unui utilizator normal este semnalată de sistemul automat de moderare, aceasta va fi retrasă imediat.

În cazul în care postul unui VIP este marcat, acesta va rămâne sus până când moderatorii umani îl vor examina a doua (sau chiar a treia, a patra sau a cincea) oară.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

În septembrie 2011, de exemplu, fotbalistul brazilian Neymar a postat imagini intime ale unei alte persoane pe conturile sale de Facebook și Instagram, fără a avea, se pare, permisiunea persoanei în cauză.
Videoclipul a reprezentat o încălcare clară a politicilor de conținut ale Meta, care interzic multe forme relativ ușoare de nuditate. Cu toate acestea, potrivit The Guardian, a fost lăsat online mai bine de o zi și a primit 56 de milioane de vizualizări înainte de a fi retras.

Motivul acestei întârzieri? Neymar, care a anunțat ulterior un acord de afaceri cu Meta pentru a promova Facebook Gaming, se afla pe lista de verificare încrucișată, care se lupta la momentul respectiv cu o serie de restanțe.

Acest tip de întârziere, care durează în medie cinci zile, ajungând până la 12 în Statele Unite și 17 în Siria, este unul dintre cele câteva aspecte ale verificării încrucișate criticate dur de către Consiliul de supraveghere al Meta, tribunalul” intern semi-independent înființat de Mark Zuckerberg pentru a oferi consultanță în probleme dificile legate de moderare.

Consiliul a revizuit programul încă de anul trecut, când Frances Haugen a dezvăluit amploarea sistemului prin divulgarea unor documente interne ale companiei către Wall Street Journal.

Într-un raport publicat marți, consiliul de administrație solicită Meta să revizuiască programul, argumentând că acesta acordă prioritate utilizatorilor valorii comerciale” în detrimentul responsabilităților sale în materie de drepturi ale omului și a valorilor companiei”.

Sistemul a provocat un rău real”, a declarat directorul Consiliului de Supraveghere, Thomas Hughes, pentru Sky News. Cu toate acestea, el nu a cerut desființarea sistemului, afirmând că „este nevoie de un fel de proces secundar de revizuire”.