• Hashtagul #JeSuisCharlie s-a răspândit în întreaga lume în ianuarie 2015.
  • Frații Chérif și Saïd Kouachi au luat cu asalt birourile ziarului, ucigând 11 persoane, ca represalii pentru publicarea unor caricaturi ale profetului Mahomed.
  • Toți cei trei atacatori au murit în schimburi de focuri separate ale poliției la 9 ianuarie.

La zece ani de la atacul terorist islamist asupra ziarului satiric Charlie Hebdo, Franța se va întreba: „Mai suntem cu toții Charlie?”. Hashtagul #JeSuisCharlie s-a răspândit în întreaga lume în ianuarie 2015, după ce frații Chérif și Saïd Kouachi au luat cu asalt birourile ziarului, ucigând 11 persoane, ca represalii pentru publicarea unor caricaturi ale profetului Mahomed, scrie The Guardian.

După ce au împușcat mai mulți dintre cei mai renumiți jurnaliști și caricaturiști francezi, cei doi au împușcat mortal un ofițer de poliție rănit care se afla pe trotuar, afară. Crimele au marcat prima din cele trei zile de atacuri teroriste din capitala Franței: în ziua următoare, Amédy Coulibaly a împușcat un ofițer de poliție stagiar înainte de a lua ostatici și de a ucide patru victime evreiești – trei cumpărători și un membru al personalului – la supermarketul cușer Hyper Cacher, la 9 ianuarie.

Toți cei trei atacatori au murit în schimburi de focuri separate ale poliției la 9 ianuarie.

Recomandări

CEDO DĂ ULTIMATUM
PUNCTE SLABE
„NU VA FI BINE”
CE INOVAȚII ADUCE CES 2025
CU CE VINE NOU WHATSAPP?
TOYOTA LANSEAZĂ ORAȘUL ECO-FRIENDLY

La procesul din 2020 al celor 14 suspecți legați de atacul de la Charlie Hebdo, Simon Fieschi, webmasterul ziarului, care a fost prima persoană împușcată după ce frații Kouachi au intrat în birourile acestuia, a declarat că încă suferă de paralizie fizică și că are dureri aproape constante. Fieschi a fost găsit mort, la vârsta de 40 de ani, într-un hotel din Paris, în octombrie anul trecut.

„Ne aud descriși ca fiind cei care au scăpat. Eu nu mă simt așa. Din câte știu eu, niciunul dintre cei care au fost acolo în acea zi nu a scăpat de ceea ce s-a întâmplat”, a spus el la proces.

#JeSuisCharlie

Cele trei zile de crime au fost un răspuns la publicarea de către Charlie Hebdo a caricaturilor care îl batjocoreau pe profetul Mahomed în 2006. Duminică, Philippe Val, fostul director al Charlie Hebdo, a declarat că nu regretă publicarea caricaturilor.

„Am convocat o reuniune [înainte de publicare] a tuturor angajaților Charlie pentru a le cere părerea și dacă unul singur nu ar fi vrut, nu am fi publicat… Dar nu regret, trebuia făcut, lupta nu s-a terminat, lucrurile nu sunt mai bune astăzi”, a declarat Val pentru Le Parisien, adăugând că a «trăit sub protecție din acea zi, timp de 20 de ani».

Charlie Hebdo comemorativ din această săptămână, numărul 1694, va fi o ediție dublă de 32 de pagini; 300.000 de exemplare vor fi tipărite și puse în vânzare începând de marți – cu o zi mai devreme decât de obicei – timp de două săptămâni, la prețul de 5 euro. Ziarul susține că vinde de obicei aproximativ 50.000 de exemplare pe săptămână. Ediția cu numărul 1178, care a apărut la 14 ianuarie 2015 și a fost numită „ediția supraviețuitorilor”, s-a vândut în 8 milioane de exemplare.

Citește și