• Această schimbare va intra în vigoare în următoarele săptămâni.
  • Preocupările legate de datele smartphone-urilor și de drepturile reproductive au apărut chiar înainte de hotărârea Curții Supreme.
  • Activiștii și politicienii au cerut Google și altor giganți din domeniul tehnologiei să limiteze cantitatea de informații pe care le colectează pentru a evita ca acestea să fie folosite de către forțele de ordine pentru anchete și urmăriri penale privind avortul.

Anunțul gigantului tehnologic vine la o săptămână după ce Curtea Supremă a SUA a luat decizia de a le lua femeilor americane dreptul constituțional la avort. Google a anunțat că va șterge istoricul de localizare al utilizatorilor atunci când aceștia vizitează clinici de avort, adăposturi pentru violență domestică și alte locuri în care se dorește respectarea vieții private.

Dacă sistemele noastre identifică faptul că cineva a vizitat unul dintre aceste locuri, vom șterge aceste intrări din istoricul de localizare la scurt timp după vizită, a scris vineri Jen Fitzpatrick, un vicepreședinte senior al Google, într-o postare pe blog.

Această schimbare va intra în vigoare în următoarele săptămâni. Alte locuri din care Google nu va stoca date de localizare includ centrele de fertilitate, centrele de tratare a dependenței și clinicile de slăbit.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Anunțul vine la o săptămână după ce Curtea Supremă a SUA a luat decizia tectonică de a le lua femeilor americane dreptul constituțional la avort, ceea ce a determinat o duzină de state să interzică sau să restricționeze sever procedura și a provocat proteste în masă în întreaga țară.

Activiștii și politicienii au cerut Google și altor giganți din domeniul tehnologiei să limiteze cantitatea de informații pe care le colectează pentru a evita ca acestea să fie folosite de către forțele de ordine pentru anchete și urmăriri penale privind avortul.

Fitzpatrick a încercat, de asemenea, să asigure utilizatorii că firma ia în serios confidențialitatea datelor. Google are un istoric îndelungat de respingere a cererilor prea largi din partea autorităților de aplicare a legii, inclusiv de obiecție la unele cereri în întregime, a scris ea. Luăm în considerare așteptările de confidențialitate și securitate ale persoanelor care folosesc produsele noastre și notificăm oamenii atunci când ne conformăm cererilor guvernamentale.

Preocupările legate de datele smartphone-urilor și de drepturile reproductive au apărut chiar înainte de hotărârea Curții Supreme, când mai multe state conservatoare din SUA au adoptat în ultimele luni legi care oferă membrilor publicului dreptul de a-i da în judecată pe medicii care efectuează avorturi – sau pe oricine ajută la facilitarea acestora.

Acest lucru a determinat un grup de parlamentari democrați de top să trimită în luna mai o scrisoare directorului general al Google, Sundar Pichai, cerându-i să înceteze colectarea datelor de localizare a smartphone-urilor, pentru ca acestea să nu devină un instrument pentru extremiștii de extremă dreapta care caută să reprime persoanele care caută asistență medicală în domeniul reproducerii.