• Potrivit unei investigații recente a fundației non-profit pentru internet Mozilla, multe dintre ele „eșuează spectaculos” atunci când vine vorba de confidențialitate și securitate.
  • Organizația a analizat 32 dintre cele mai importante aplicații de sănătate mintală și de rugăciune, dintre care 26 au primit o etichetă de avertizare „Privacy Not Included” (Confidențialitate neinclusă), indicând preocupări puternice cu privire la modul în care sunt gestionate datele.
  • O parte a problemei constă în faptul că legile privind confidențialitatea datelor nu au ținut pasul cu ritmul schimbărilor tehnologice.

Cu prețuri pentru toate buzunarele, terapia s-a digitalizat și a devenit disponibilă la un nivel mult mai mare. Și, în condițiile în care serviciile publice de sănătate mintală sunt sub presiune, este clar că numeroșii înlocuitori online răspund unei nevoi urgente.

Pentru a avea acces la ea, va trebui adesea să răspundeți la o serie de întrebări despre starea dvs. psihică pentru a stabili de ce fel de ajutor aveți nevoie și, în unele cazuri, să vă pună în legătură cu terapeutul digital potrivit – cu care veți comunica doar prin telefon, sesiuni video, sau chiar doar prin mesaje.

Mărturiile despre multe dintre aceste aplicații sunt strălucitoare și este clar că ele oferă ajutor celor care nu au putut sau nu au dorit să acceseze sprijin offline, scrie The Telegraph.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Dar există, se pare, o potențială problemă cu unele aplicații de asistență medicală. Potrivit unei investigații recente a fundației non-profit pentru internet Mozilla, multe dintre ele „eșuează spectaculos” atunci când vine vorba de confidențialitate și securitate.

Informațiile utilizatorului sunt în pericol

Organizația a analizat 32 dintre cele mai importante aplicații de sănătate mintală și de rugăciune, dintre care 26 au primit o etichetă de avertizare „Privacy Not Included” (Confidențialitate neinclusă), indicând preocupări puternice cu privire la modul în care sunt gestionate datele.

Mozilla a susținut că, în ciuda faptului că aplicațiile se ocupă de „probleme incredibil de sensibile – cum ar fi depresia, anxietatea, gândurile suicidare, violența domestică, tulburările alimentare și sindromul de stres post-traumatic”, unele dintre ele partajau în mod obișnuit date, permiteau parole slabe, vizau utilizatorii vulnerabili cu reclame personalizate și aveau politici de confidențialitate prost redactate.

BetterHelp, cea mai mare platformă de terapie digitală din lume, a fost una dintre aplicațiile evidențiate de Mozilla pentru că ar avea o politică de confidențialitate „incredibil de vagă și dezordonată”. Youper, care oferă îngrijire de specialitate pentru anxietate și depresie, și Pray.com, care oferă meditație „pentru a ușura anxietatea și a gestiona stresul” (precum și rugăciuni zilnice și scripturi), au fost ambele acuzate că împărtășesc informații personale cu terțe părți.

Așadar, cât de îngrijorați ar trebui să fim?

Fiecare aplicație trebuie să își precizeze politica de confidențialitate. În FAQ-ul BetterHelp, utilizatorul este asigurat că, printre alte măsuri, aplicația nu colaborează și nu lucrează cu nicio companie de asigurări; puteți face clic pe un buton „shred” (distrugere) lângă fiecare mesaj, astfel încât acesta să nu mai apară în contul dvs.; și toate mesajele dintre utilizator și terapeut sunt securizate și criptate.

Care este, atunci, problema?

Vorbind pentru The Daily Telegraph, Caltrider explică: „Ceea ce ne-a speriat cel mai mult a fost faptul că, deși toate aceste aplicații colectează date, aplicațiile de sănătate mintală au tendința de a colecta mult mai multe date foarte personale și sensibile decât [celelalte]. Legile privind confidențialitatea protejează unele dintre datele pe care aceste aplicații le colectează, dar există o zonă foarte gri, tulbure, pe care am descoperit-o, unde se termină aceste legi privind confidențialitatea și începe economia de date”.

Acest lucru înseamnă că, în unele cazuri, datele pot fi partajate – de exemplu, cu Facebook și Google; cu brokerii de date care le pot vinde în scopul publicității direcționate; sau chiar cu angajatorii.

Nu știm exact ce fac aplicațiile cu datele utilizatorilor

Big tech nu va lăsa o criză [de sănătate mintală] să se piardă dacă poate face bani din ea”, spune Caltrider. „Așa că a avut loc această creștere rapidă a aplicațiilor de sănătate mintală care încearcă să lovească fierul cât e cald. Ele concurează cu altele, așa că vor să crească cât mai repede posibil, iar noi putem vedea că funcțiile de confidențialitate și securitate pot rămâne în urmă pe măsură ce creșterea devine prioritară.

Mozilla spune că o serie de politici de confidențialitate pe care le-a analizat nu precizau în mod clar că aplicația nu vindea date. „Nu înseamnă că o fac, ci doar că, pe baza politicii lor declarate, nu putem determina dacă vând date sau nu”, adaugă Caltrider. „[Este] foarte greu de urmărit.

Cu alte cuvinte, pur și simplu nu putem fi siguri cu exactitate unde ar putea ajunge datele noastre, deoarece politicile de confidențialitate nu sunt întotdeauna clare.

O parte a problemei constă în faptul că legile privind confidențialitatea datelor nu au ținut pasul cu ritmul schimbărilor tehnologice, susține Caltrider.

Sunt aplicațiile de sănătate mintală o modalitate bună de a accesa sprijin?

Există aplicații de terapie cognitiv-comportamentală foarte utile”, spune psihoterapeutul britanic Simon Shattock, care recomandă adesea clienților aplicația de meditație Headspace – una dintre puținele examinate de Mozilla care, potrivit acesteia, nu necesită o etichetă de avertizare. „Dar sunt un pic sceptic [în legătură cu unele]. Dacă ai o afecțiune mai severă, o aplicație ar putea să te ajute în a-ți oferi o anumită structură, dar nu îi oprește pe oameni să se simtă izolați, ceea ce reprezintă o mare parte din bolile mintale.