• Nigeria a suspendat funcționarea Twitter la 4 iunie, invocând „utilizarea persistentă a platformei pentru activități care sunt capabile să submineze existența corporativă a Nigeriei”.
  • Măsura a declanșat critici, deoarece a venit la scurt timp după ce rețeaua de socializare a șters o postare a lui Buhari în care acesta amenința că îi va trata pe separatiști „în limba pe care o vor înțelege”.
  • Ridicarea interdicției, deși este un lucru bun, oferă puține speranțe, deoarece „indiferent dacă guvernului îi place sau nu, un lucru pe care l-au făcut de fapt este că au pus căluș nigerianilor”.

Guvernul nigerian a ridicat interdicția asupra Twitter, la șapte luni după ce cei peste 200 de milioane de locuitori ai țării vest-africane au fost excluși din rețeaua de socializare, a scris CTV.

Președintele nigerian Muhammadu Buhari a ordonat ca operațiunile Twitter să poată fi reluate de joi, potrivit directorului general al Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Tehnologiei Informației din această țară. Kashifu Inuwa Abdullahi a declarat că acest lucru s-a întâmplat numai după ce Twitter a fost de acord să îndeplinească anumite condiții, inclusiv să deschidă un birou în Nigeria.

Nigeria a suspendat funcționarea Twitter la 4 iunie, invocând „utilizarea persistentă a platformei pentru activități care sunt capabile să submineze existența corporativă a Nigeriei”. Măsura a declanșat critici, deoarece a venit la scurt timp după ce rețeaua de socializare a șters o postare a lui Buhari în care acesta amenința că îi va trata pe separatiști „în limba pe care o vor înțelege”.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Acțiunea din această săptămână „este o încercare deliberată de a recalibra relația noastră cu Twitter pentru a obține beneficii reciproce maxime pentru națiunea noastră fără a pune în pericol interesele justificate ale companiei. Angajamentul nostru a fost foarte respectuos, cordial și de succes”, a declarat Abdullahi într-un comunicat.

Mulți tineri au ocolit interdicția apelând la VPN

Ridicarea interdicției, deși este un lucru bun, oferă puține speranțe, deoarece „indiferent dacă guvernului îi place sau nu, un lucru pe care l-au făcut de fapt este că au pus căluș nigerianilor”, a declarat Idayat Hassan, care conduce Centrul pentru Democrație și Dezvoltare, axat pe Africa de Vest.

„Au încălcat dreptul de a primi și de a avea un impact asupra informațiilor”, a spus Hassan, adăugând că guvernul nigerian ar trebui, în schimb, să acorde prioritate „deschiderii și fluxului eficient de informații”.

Nu există o estimare oficială a costului economic al închiderii Twitter în cea mai populată țară africană de la 4 iunie, când a fost anunțată, dar NetBlocks, care estimează costul închiderii internetului la nivel mondial, a declarat că Nigeria ar putea pierde 103,1 milioane de N103,1 milioane N (251.000 USD) în fiecare oră de blocaj.

În timpul închiderii, mulți tineri au găsit o modalitate de a ocoli interdicția apelând la aplicații de rețele virtuale private (VPN), dar serviciile pentru companii – unele dintre acestea pe care se bazează economia nigeriană – au rămas închise.

De asemenea, autoritățile au dat startul la reglementarea altor rețele sociale din țara din Africa de Vest. În august 2021, ministrul informațiilor Lai Mohammed a declarat pentru agenția de știri guvernamentală că „nu ne vom odihni până când nu vom reglementa rețelele sociale, altfel nimeni nu va supraviețui”.

Dar afirmația guvernului că trebuie să reglementeze rețelele sociale pentru a lupta împotriva știrilor false a fost contestată în mod repetat de mulți activiști. Deși este adevărat că „armarea informațiilor pentru a răspândi știri false în Nigeria este destul de mare”, un accent pus pe combaterea știrilor false doar online este de fapt înfrângerea scopului, deoarece în Nigeria există atât online, cât și offline”, a declarat Hassan, directorul CDD.